Dan Brown

Dan Brown Zdroj: profimedia.cz

Dan Brown
Dan Brown
Dan Brown
3
Fotogalerie

VÍME PRVNÍ: Dan Brown, nejslavnější spisovatel světa, přijede do Česka

V polovině ledna zavítá do Prahy jedna z největších spisovatelských celebrit současnosti, autor mysteriózních thrillerů Dan Brown.

Během čtyř dnů tu s manželkou hodlají navštívit běžné turistické atrakce, ale dle Milana Gelnara, ředitele Brownova českého vydavatele Argo, si Brown najde čas i na své čtenáře a pár (doslova pár) novinářů. Přednášky ze „symbologie“, kterou spisovatel tak rád pořádá v anglicky mluvících zemí, do nichž přijede, se ovšem nedočkáme – publikum nehovořící anglicky prý na Brownovy lekce nereagovalo dvakrát nadšeně. Reflex se ovšem bude po čtyřech letech snažit opět získat rozhovor a zjistit, zda Brown na návštěvu Prahy nepřijel tak trochu ze studijních důvodů a zda sem nehodlá zasadit děj svého sedmého thrilleru.

Poslední bestseller Dana Browna Inferno Argo v českém překladu vydalo 18. září a od té doby se jej prodalo více než 80 tisíc výtisků; v sousedním Polsku již prodali přes 360 tisíc, v Nizozemsku půl milionu a v Itálii necelých 400 tisíc. Po celém světě ovšem autor pouhých šesti románů – Digitální pevnost, Pavučina lží, Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Ztracený symbol a Inferno – prodal více než 200 milionů výtisků (v překladech do 52 jazyků), což s tak málo tituly zatím nikdo jiný nedokázal. Podle Andělů a démonů a Šifry mistra Leonarda vznikly stejnojmenné (kritiky nepříliš oblíbené) filmy. Brownův předposlední román Ztracený symbol přináší kromě postavy profesora Roberta Langdona obvyklou dávku šifer, záhad, konspiračních teorií a exkursů do historie a náboženství, v posledním Infernu se pak Langdon ocitá v Itálii, aby pomohl vyřešit záhadu spojenou s jedním z největších literárních děl všech dob – Dantovým Peklem.

Dan Brown o Praze pro Reflex, v rozhovoru pořízeném v lednu 2010 v Exeteru, USA:

„Praha je nádherné město, jak dělané pro mysteriózní román. Moji rodiče tam párkrát byli a pořád mi opakují, že je zločin, že jsem se tam ještě nevydal. Vzpomínají na orloj a na zelená světla, kterými jsou zalité budovy v centru... Pokud k vám ale pojedu, pak jen inkognito. Lidi mě poznávají, což je hezké – za posledních sedm let mi jen jediný člověk na ulici řekl, že nenávidí, jak píšu – ale jakmile by mě zahlédli v muzeu v Československu (ano, takhle to ten vzdělaný člověk skutečně řekl; pozn. K. K.), bylo by jim všechno jasné.“

Zdravice Dana Browna českým čtenářům

Vítězné video soutěže o nejlepší trailer k Infernu Dana Browna. Autorem je Vojtěch Hamerský.