Barack Obama

Barack Obama Zdroj: EPA

Západ je připraven bojovat: Udeříme brzy, vzkázal Obama Sýrii

Americký prezident Barack Obama se západními spojenci prý zvažuje omezený vojenský útok proti Sýrii, kterým by Damašek potrestali a zastrašili za údajné použití chemických zbraní.

Podle západních zdrojů se dá vojenský úder očekávat v příštích dnech. Tradiční spojenci syrského vládnoucího režimu, tedy Rusko, Čína a Írán, opětovně před intervencí varovali. Inspektoři OSN, kteří v Sýrii sbírají důkazy o použití chemických zbraní, dnes přerušili práci. Ve středu v ní ale mají pokračovat.

Podle amerického tisku by útok, který by pravděpodobně netrval déle než dva dny, podniklo buď námořnictvo raketami s plochou dráhou letu, nebo strategické bombardéry s dlouhým doletem. Zaměřeny by byly vojenské cíle, které ale přímo nesouvisí s arzenály chemických zbraní. Načasování akce by záviselo na třech faktorech: na potvrzení, že syrská vláda je odpovědná za údajný chemický útok z minulého týdne se stovkami mrtvých, na shodných závěrech spojenců a amerického Kongresu a na uspokojivém zdůvodnění útoku na základě mezinárodního práva.

O přípravě útoku jednají zástupci západních států se syrskou opozicí v Istanbulu. Vojenský úder se dá očekávat dle těchto zástupců v nejbližších dnech. Americký ministr obrany Chuck Hagel řekl, že armáda je k akci připravena a může začít útočit ihned, jakmile dostane rozkaz od prezidenta Obamy. Opozice se má ale stále připravovat na mírové rozhovory, s nimiž se počítá v Ženevě.

Západ bojuje, východ nabádá k opatrnosti

Mluvčí britského premiéra Davida Camerona oznámil, že britské ozbrojené síly připravují krizový plán pro vojenský zásah. Cameron svolal na čtvrtek zasedání britského parlamentu, který má případnou intervenci projednat. Podle řeckého tisku Washington požádal Atény o povolení tranzitu pro americké vojenské síly přes řecké území s využitím zejména dvou velkých základen na Peloponéském poloostrově a na Krétě.

Rusko, Čína i Írán opět varovaly USA před útokem. Moskva nabádala k "opatrnosti" a upozornila, že by jeho následky mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku. Údajný incident s chemickými zbraněmi by byl prý navíc už poněkolikáté "neopodstatněnou a umělou záminkou pro vojenskou intervenci".