Policie před úřadem vlády

Policie před úřadem vlády Zdroj: Stanislav Krupař

Policie zadržela ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou.
Policie zadržela ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou.
Právě kvůli Nagyové se údajně rozpadlo manželství Petra a Radky Nagyových.
Policie zadržela také někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu
Premiér Petr Nečas je podle posledních informací nezvěstný.
8
Fotogalerie

Policie zadržela Nagyovou, Páleníka, Tluchoře a zasahovala u "kmotrů". Nečas říká, že neodstoupí.

Na úřad vlády v noci na čtvrtek po jednání kabinetu dorazili státní zástupci. Vzápětí se rozjela monstrózní policejní akce, kterou řídí Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. V síti policie skončila řada politiků a vládních úředníků.

"Jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil čehokoli nepoctivého a nemám důvod uvažovat o rezignaci," řekl premiér na tiskové konferenci, kterou svolal ve čtvrtek po celodenním mlčení.

"K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností," doplnil Nečas. Podle ČTK policisté zadrželi i vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula.

Šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan v České televizi uvedl, že zadrženo bylo celkem osm lidí. Podle jeho informací policie akci neukončila a ještě večer pracovala na některých místech.

"Je potřeba, aby policie i státní zastupitelství konaly, nehledě na případný nátlak z jakékoliv strany. Už teď mohu říct, že je to velká mezinárodní ostuda, už teď má naše země mnoho problémů. Nevidím jiné řešení, než aby vláda v čele s premiérem Petrem Nečasem podala demisi," řekl předseda Senátu Milan Štěch, který je na služební cestě v cizině.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová se vyjádřila pro Českou televizi: "Jsem šokována z toho, co se stalo, protože takový noční zásah policie na Úřadě vlády je pro mne pochopitelný, pokud jde jen o mimořádně důležitou věc - něco jako vyhlášení války." Odpoledne by se podle Němcové mělo sejít vedení ODS, zatím ještě není jasné, kdy přesně to bude. V sedm večer budou také zasedat poslanci a vedení strany LIDEM Karoliny Peake.

"Všichni dobře víme, že Jana Nagyová je osoba velmi blízká panu premiérovi," řekl iDNES.cz místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Narážel tak na spekulace o osobním vztahu mezi předsedou vlády a jeho spolupracovnicí, kterou policie zatkla.

Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra (oba ODS) či ředitelku premiérova kabinetu Jana Nagyovou. Policie ani nikdo z politiků či úředníků to zatím nepotvrdil. Podle reportéra týdeníku Respekt Jaroslava Spurného by rozsáhlá akce mohla pokračovat až do soboty. Kauza se týká až třiceti lidí, zejména "pražských kmotrů".

Údajně je mezi zatčenými i exšéf Vojenského zpravodajství a nynější ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondřej Páleník. Jeho mobilní telefon je, stejně jako mobily Fuksy a Tluchoře, nyní nedostupný.

Policisté byli na úřadu vlády ještě dopoledne a odnášeli si dokumenty, napsal iDNES.cz. Celkem nasadila do akce 400 lidí. Zatýkala i na jihu Čech, ve Sněmovně, ve Škodově paláci, v Lesích ČR a v sídle lobbisty Ivo Rittiga.

Ve čtvrtek dopoledneve sněmovně vystoupil ministr vnitra Jan Kubice, který informace trochu zrelativizoval. Podle něj se na Úřadu vlády nezatýkalo, ani tam nebyla policie. "Proběhla návštěva dvou státních zástupců a ředitele ÚOOZ u pana premiéra za účelem trestního řízení," řekl Kubice. Právo na informace si podle něj vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. "Já více nevím," řekl Kubice.

 "Přijde mi to trochu jako česká Gorila. Zřejmě probíhá zatýkání ve vysokých patrech politiky. Může se to týkat financování ODS. Pokud jsou ty informace pravdivé, potvrzuje se pronikání zločinu do vysokých pater politiky. Jde o extrémně vážnou věc. Na druhou stranu zatím jen spekulujeme. Ale předpokládám, že by policie nezasahovala bez důkazů. Pokud je to pravda, nedokážu si představit pokračování vlády Petra Nečase," řekl Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Možností jsou podle něj i předčasné volby. Celý zásah ÚOOZ má podle iDNES.cz přesah do lobbistických kruhů v Praze. Policisté zasáhli v komplexu Romana Janouška a zahájili domovní prohlídku též u Ivo Rittiga. Podle informací Českého rozhlasu - Radiožurnál byli u Rittiga nejméně dva lidé v neprůstřelných vestách s nápisem Polizei. Pravděpodobně šlo příslušníky rakouské policie, kteří se nějakým způsobem podílejí na vyšetřování.

MF DNES z důvěryhodného zdroje zjistila, že Roman Janoušek je momentálně ve svém sídle v chorvatském Zadaru. V Chorvatsku je i Rittig, z jehož domu detektivové odvezli několik pytlů plných dokumentů.

"Co můžu říct, je, že probíhá realizace, ale to je v tuhletu chvíli skutečně všechno," řekl ČTK mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Odmítl potvrdit, že policisté byli na úřadu vlády. "Chci zdůraznit, že realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem," dodal mluvčí. Útvar by chtěl ještě dnes poskytnout další informace.

Policie si podle informací ČTK při zásahu na pražském magistrátu vyžádala smlouvy uzavřené mezi Prahou a lobbistou Romanem Janouškem. Žádala také doklady k asi dvou desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu.

Podle serveru ParlamentníListy.cz provedli detektivové razii i v domě Libora Grygárka, bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Policisté podle informací ČTK zasahují na ministerstvu obrany. Zasahovali také v Kladně, v administrativní budově, kde do minulého týdne sídlila společnost Kardio Port. Jde o firmu, která před dvěma lety vyhrála podezřelý dvoumiliardový tendr kliniky IKEM. Podle serveru IHNED.cz se policisté ptali právě na společnost Kardio Port. Nikoho z firmy ale nezastihli.

Kardio Port je prý "prázdná schránka" bez zaměstnanců, která jen nakupuje zdravotnický materiál a pak ho s přirážkou prodává IKEM, napsaly nedávno Hospodářské noviny. Má skryté vlastníky.

Prezident Miloš Zeman se zatím k raii nevyjadřuje, na pátek si domluvil schůzku s policejním prezidentem, premiérem a předsedou ČSSD, aby probrali situaci.

Expremiér Jiří Paroubek označil policejní zásah za úder na solar Petra Nečase. Podle něj se jedná o krok k hlasování o nedůvěře vládě. Nikdy v historii Československa policie nezasahovala na Úřadu vlády, jako by to byla peleš lotrovská, doplnil Paroubek. Petr Nečas se zatím k zatýkání nevyjádřil, není známo, kde se nyní nachází.

Celá akce navíc není tak nečekaná, jak to vypadá. O zásahu se v kuloárech šuškalo delší dobu, což ostatně potvrzuje politický diář Petra Koláře, který vyšel v dnešním Reflexu.

 

ReflexReflex|Petr Kolář