Mobil

Mobil Zdroj: Profimedia.cz

Nezapomeňte na ochranu! Reflex dal dohromady 8 pravidel pro používání mobilních telefonů v 21. století

Jsou věci, které se svým chytrým telefonem dělat můžete (například fotit si domácí porno), a pak jsou věci, jež dělat musíte (postarat se, aby do něj viděli jen ti, co ho vidět mají). Tady jsou obecné základní tipy, jak zacházet se svým mobilním telefonem.


1. MĚJTE ZAHESLOVÁNO VŠE, co zaheslovat jde. A co zaheslovat nejde, to si zaheslovat zkuste. Fotky, které by neměl vidět nikdo cizí, strčte do speciální schránky pod heslem (například aplikace Photo-Vault), mějte rozhodně nastavené na mobilu vstupní heslo, jež nebude zrovna 1111, a dejte ho automaticky spustit po krátkém čase. Pokud ji na telefonu máte, nebojte se zapnout funkci „smazat obsah telefonu po deseti pokusech“ či něco podobného. S tím ale souvisí velmi úzce pravidlo číslo dvě ...



2. ZÁLOHOVAT, zálohovat, zálohovat! A ideálně nikoli do notebooku, který se chystáte ztratit společně s telefonem, ale na externí disk. S čímž úzce souvisí další bod ...



3. VYMAŽTE TELEFON, kdykoli jej vracíte zaměstnavateli, prodáváte nebo dáváte do opravy. Pokud vám telefon odejde nečekaně a kompletně, bod číslo 2 zaručí, že i když jej před opravou nestihnete promazat, nenajde se tam nic potenciálně skandálního.



4. POKUD NEMÁTE k jejich používání velký důvod, vypněte si všechny funkce, jež určují polohu vašeho telefonu.



5. AKTUALIZUJTE operační systém telefonu (firmware) a další oficiální programy, kdy to jen jde. U když máme telefon u sebe, cítíme se bezpečněji. Jako bychom nebyli sami v cizím světě, ale nesli jsme si svůj svět v kapse s sebou. U telefonů s operačním systémem Android si dávejte zvýšený pozor na vše, co si instalujete do telefonu. U iPhonu si prostě dávejte pozor.



6. STEJNĚ JAKO U POČÍTAČE si dávejte pozor, kde surfujete. Bluetooth a wi-fi zapínejte, jen když je potřebujete.



7. NENECHÁVEJTE V MOBILU svoje hesla nebo PIN. Ani ty kódované v telefonním seznamu a tvářící se jako telefonní číslo.



8. POKUD MÁTE iPHONE, používejte aplikaci Find My iPhone, která umožňuje lokalizovat váš ztracený telefon, a pokud jste se drželi bodu číslo 1, umožní vám i na dálku smazat z něj veškerá data.

 

Jak jste na tom se zabezpečením citlivých dat vy? Hlasujte v anketě:

 

 

Velké téma o intimnostech, které svěřujeme mobilním telefonům, a nebezpečí, jež z toho vyplývá, najdete v Reflexu č. 47/2012.