Vánoce

Vánoce Zdroj: Marek Douša

Vánoční svátky jsou už skoro za dveřmi. Sakra práce!

Užitečný průvodce připravující Čechy na svátky, které tak strašně rádi nenávidí.

 

(Do you want to read this article in English? Use this link.)


Zdá se, že to začíná každým rokem o něco dřív. Je teprve půlka října a Češi si už stěžují na blížící se Vánoce. Když jsem poprvé do téhle země před 20 lety přijel, lidé tu začínali s nářkem na blížící se Vánoce až někdy koncem listopadu či na začátku prosince. Ale dneska se už nemohou dočkat okamžiku, kdy spustí stavidla svého oblíbeného pohrdání těmito svátky.

 

Během letošní dovolené v Tunisku koncem srpna jsem zaslechl rozhovor dvou českých rekreantů. Jeden povídá, „Tak, léto je skoro v čudu. Víš, co to znamená, ne?“ „Jo,“ přitakává druhý. „Vánoce. Sakra práce.“ To bylo plných 18 týdnů před svátky. Solidní rekord. Pravdou je, že tento postoj dozajista reálný základ nepostrádá.

 

Proč čekat do poslední prosincové minuty, kdy na Vánoce tady, v Česku, nadává skoro každý a kdy je dost těžké si ještě nějak přisadit a zabodovat? Dnes se skutečně sofi stikovaní čeští odpůrci Vánoc snaží odbýt si všechno to remcání a skuhrání do konce listopadu, aby pak měli klid a mohli si svátky spokojeně užívat. Abychom vám pomohli včas se připravit na každoroční předvánoční nářky, uvádím užitečný seznam položek, jenž připomíná, proč jsou Vánoce ty nejpříšernější svátky, které Češi tak strašně rádi nenávidí.

 

1. ZATRACENÝ PŘEDVÁNOČNÍ ÚKLID

Nejde jen o luxování a utírání prachu, ale i o mytí zatracených oken, i když budou za pár dní stejně ušmu dlaná od zčernalýho sněhu. A až bude váš byt konečně uklizený připravte se na další celkový úklid, až ty zatracený svátky skončí a celý pokoj bude posetý jehličím ze stromečku, přetrhanými zlatými řetězy, drobky z cukroví a milióny kousků roztrhaného balicího papíru.

 

2. ZATRACENÝ NAKUPOVÁNÍ

Nikdo ve vaší rodině nic doopravdy nepotřebuje. Kdyby někdo něco potřeboval, už by si to dávno koupil sám. Nicméně vy musíte vymyslet, co každému koupíte, a pak vyrazit do ulic, sehnat to, co jste si vymysleli, obklopeni stovkami podobně poblázněných zoufalců, kteří se potácejí na pokraji mdlob ve svých těžkých zimnících po vytopeném obchodě. A nezapomeňte na stromeček. Dneska vás přijde 180cm smrček na celodenní mzdu. Tak spolkněte vztek a připusťte si, že jste dneska celých osm hodin dělali na strom, z něhož bude za dva týdny souška.

 

3. ZATRACENÝ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Trvá to věčnost, než to všechno upečete, a pak to stejně nikdo nejí, tak jaký to má smysl? Žádný. Ale vlastně důvod k pečení tu je. Prostě se to tak dělá. Tak to zatracený cukroví upečte a nestěžujte si.

 

 

4. ZATRACENÝ HUMBUK

Je ho všude plno. Televize, rozhlas, noviny, časopisy, billboardy, výklady obchodů, letáky nacpané do vaší schránky. „Veselé Vánoce od McDonald’s.“ Pěkně děkuju. Doufám, že ode mě nečekají dárek.

 

5. ZATRACENÝ POKRYTECTVÍ

„Mír na zemi. Pokoj lidem dobré vůle.“ Jeden den v roce? Fakt dojemný. A mimochodem, jako gesto dobré vůle se ceny veškerého dárkového zboží v listopadu a prosinci zvyšují o 25–50 %.

 

6. ZATRACENÝ NÁBOŽENSTVÍ

Česká republika je známá jako jedna z nejméně nábožensky založených zemí světa. Plných 79 % Čechů nevěří na kouzelného dědečka, který žije na nebesích a odtud vše řídí. Vědí také, že po staletí byly křesťanské Vánoce tradiční pohanskou oslavou zimního slunovratu. Teprve pak je křesťané v podstatě převzali a začali tvrdit, že se v tu dobu narodil Ježíš Kristus. Vědí to a jsou si dobře vědomi toho, že se s tím nedá nic dělat, jen si dát ještě jednu skleničku a zapomenout na okolnosti.

 

7. ZATRACENÁ MONOTÓNNOST

Polévka. Kapr. Bramborový salát. Vánoční ozdoby. Koledy. Mrazík. Tři oříšky pro Popelku. My Fair Lady. Pomoc!

 

8. ZATRACENÁ ZIMA A TMA

Koneckonců, když se to tak vezme, tohle je na Vánocích úplně to nejhorší. Počasí nestojí za nic už od listopadu a nezlepší se alespoň do března, pravděpodobně do dubna. Čí skvělý nápad to vlastně byl, zorganizovat šťastné a veselé, purpurou provoněné svátky uprostřed téhle sezóny neutuchající bez naděje?! Byli ty lidi snad na hlavu padlí? A po týdnech uklízení, nakupování, zdobení a vaření jsou ty zatracený svátky za pár dní fuč. Pak je tu najednou Nový rok a vy dobře víte, co to znamená. Den sv. Valentýna. K čertu.

 

A perlička na konec: Anglicky se „kapr“ řekne „carp“, což je mimo jiné i sloveso, které znamená „stále si stěžovat či remcat“.