Legendární postava Batmana

Legendární postava Batmana Zdroj: Profimedia.cz

Batman inspiroval ochránce svobody internetu. Filmovou premiéru dnes oslaví spuštěním nového projektu

Den, kdy miliony lidí na celém světě žijí v očekávání premiéry nejnovějšího filmu s Batmanem – The Dark Knight Rises, se rozhodla využít Liga na ochranu internetu ke spuštění své kampaně. Ta je s tímto hrdinou totiž symbolicky propojena. Česká kina čeká návrat Batmana za týden.

 

Odvážná kampaň, na jejímž začátku stojí zakladatel služby Reddit Alexis Ohanian, se spojila se společností Figur for the Future a dala si za cíl chránit svobodu internetu. Zjednodušeně řečeno.

 

 

Projekt spočívá v propojení velkých a malých webů včetně jejich návštěvníků do jednotné sítě. Ta by měla být schopna a ochotna po vyslaní speciálního signálu okamžitě zahájit boj za svobodu internetu.

 

 

Začátkem letošního roku už stávky s podobným cílem proběhly. Do protestu proti internet omezujícím zákonům týkajících se internetového pirátství a duševního vlastnictví se tehdy zapojily i společnosti jako Google, Wikipedia nebo provozovatel hostingové služby WordPress.

 

 

Spuštění projektu v den světové premiéry dalšího filmu s komiksovým hrdinou Batmanem je záměrné. Symbolem charakterizujícím tuto kampaň, superhrdinství a mentalitu internetových fandů se totiž stal světelný kužel s kočičí hlavou. Objevit se může v rámci propagační kampaně nejen na obloze, ale i na budovách.

 

 

Ohanian symbol kočičí hlavy přirovnává k internetovému batmanovskému signálu. Jakmile se objeví, měli by provozovatelé jakýchkoliv webových stránek zbystřit a zapojit se do případné obrany online svobody.

 

 

Organizátoři vypsali sbírku na shromáždění financí, z nichž plánují zaplatit velkolepou zahajovací party ve světových velkoměstech jako je New York, Washington, San Francisco, Londýn nebo Ulánbátar. Cílovou částku vypočítali na 19 000 dolarů.

 

 

Ať už se jim podaří nebo nepodaří vybrat tolik peněz, je jasné, že kromě tříhodinové filmové premiéry nového Batmana se bude promítat nespočet kočičích hlav napříč světem, aby demonstrovaly nutnost zachování svobody internetu.