Gastronaut

Gastronaut Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

Představujeme vám "gastronauty" Reflexu: Pohlreicha v sukních, freeganku i jedlíka blafů

Už zítra vyrazí deset gastronautů Reflexu na misi, která v Česku nemá obdoby. Každý den v průběhu celého února budou fotografovat a hodnotit své obědy. Jejich nové příspěvky uvidíte každý všední den odpoledne na tomto webu. Autorovi příspěvku, který zvítězí v každodenním čtenářském hlasování, vždy proplatíme oběd.

 

Vybrat z téměř sto padesáti přihlášek desítku favoritů, kteří by nám pomohli nahlédnout pod pokličku českých stravovacích návyků, byl téměř nadlidský úkol. Věříme, že jsme namíchali“ skupinu, v níž si určitě najdete svého oblíbence.

 

Nechybí v ní jedlík, který si nenechá sáhnout na „poctivý“ řízek, „Pohlreich v sukních“ s trénovanými chuťovými buňkami, prodavač, kterého pracovní podmínky nutí jíst blafy, student, jenž musí vyjít s malým rozpočtem, pedagožka odkázaná na malou školní jídelnu s dováženými obědy, příznivce paleo diety, milovníci zdravé výživy ani veganka objevující kouzla freeganství (životní styl založený na konzumaci jídla, které obchodní řetězce vyhazují jako neprodejné).

 

Jednotlivé příspěvky najdete nejen na našem webu, ale také na facebookové stránce projektu.

 

A teď už k jednotlivým účastníkům.

 

 


GASTRONAUTI REFLEXU:

 

František OrtmannFrantišek Ortmann|ArchívFrantišek Ortmann

Věk: 44 let

 

 

Povolání: fotograf

Bydliště: Praha

Jak obědvá: Denní menu v restauraci, nejčastěji kousek od kanceláře na Praze 5. Občas vařím sám, občas si objednám jídlo s donáškou.

 

 

 

Ivana JelínkováIvana Jelínková|ArchívIvana Jelínková

Věk: 35 let

 

 

Povolání: pedagog a ICT koordinátor ve speciální základní škole

Bydliště: Poděbrady/Nymburk

Jak obědvá: Jako většina zaměstnaných, v týdnu na pracovišti. V mém případě to je malá školní jídelna s dováženými obědy z velké školy. Což je také důvod mé přihlášky. Chci ukázat, co všechno se dá ještě v současném "zdravém školství" vidět na talíři. O víkendech se snažíme s rodinou vařit v kombinaci česká kuchyně ve zdravém kabátě.

 

 

 

Jan KáraJan Kára|ArchívJan Kára

Věk: 20 let

 

 

Studium: student mediálních studií na Fakultě sociálních věd UK

Bydliště: Nymburk, Praha

Jak obědvá: Jako student se snažím jíst co nejlevněji s tím, aby toho bylo co nejvíce a zároveň to neubíralo na kvalitě.

 

 

 

Jan KlinskýJan Klinský|ArchívJan Klinský

Věk: 21 let

 

 

Povolání: prodavač v obchodu s mobilním příslušenstvím

Bydliště: Chrudim, Pardubice

Jak obědvá: S podmínkami paviána v zoo, uprostřed pasáže obchodního centra, na stánku, před zraky sta okolojdoucích lidí a pravidelně jednoho až dvou důchodců se slinou na bradě. Plastovými příbory s devadesátiprocentní lámavostí. Jím jídlo od asijských spoluobčanů nešetřících nakládáným krouhaným zelí a zálivkou z rýžového kořene, zapíjím to řezanou kolou (voda/kola) a uklidňuju u toho žlučník.

 

 

 

Martin PlichtaMartin Plichta|ArchívMartin Plichta

Věk: 26 let

 

 

Povolání: administrativní pracovník

Bydliště: Praha

Jak obědvá: I když se stravuji převážně na Praze 1, jsem z Moravy, takže mám rád hlavně maso. Kdo by mi chtěl sebrat řízek, špatně by dopadl. Jsem převážně na českou kuchyni, fast food nemám moc v oblibě, chodím hlavně do restaurací. A protože měřím 2 metry a mám asi 110 kilo, vybírám jídlo poměrem cena/výkon (množství).

 

 

 

Miroslav TučkaMiroslav Tučka|ArchívMiroslav Tučka

Věk: 29 let

 

 

Povolání: správce kinantropologické (věda o pohybu člověka) laboratoře ve Vědeckém a servisním pracovišti tělesné výchovy a sportu

Bydliště: Praha

Jak obědvá: Stravuji se v jídelně pro vojenské generály a vrcholové sportovce. Tedy jídlo na tácu, chleba, polévka, hlavní chod, miska se salátem a šťáva v hrnku. Každý den dokola. Jídlo je výborné.

 

 

 

Petr MáraPetr Mára|ArchívPetr Mára

Věk: 34 let

 

 

Povolání: web developer a školitel

Bydliště: Praha

Jak obědvá: Dodržuji paleo dietu. Nejím obiloviny, mléčné produkty, sladké a průmyslově vyráběné potraviny. Většinou jím venku a v závislosti na aktuálních možnostech se snažím vybrat to nejzdravější/nejkvalitnější, co je v nabídce. V mém případě se jedná převážně o živočišné produkty v kombinaci se zeleninou. Nevadí mi do jídla investovat více peněz, pokud tomu odpovídá kvalita.

 

 

 

Tereza VandrovcováTereza Vandrovcová|ArchívTereza Vandrovcová

Věk: 28

 

 

Studium: studentka prezenčního doktorského studia na katedře sociologie Filozofické fakulty UK. Od února stážistka v Centru pro výzkum veřejného mínění

Bydliště: Praha

Jak obědvá: Stravuji se vegansky, tedy bez živočišných produktů (maso, vejce, mléko). Obědvám většinou mimo domov v pražských vegetariánských a veganských restauracích (Radost FX, Loving Hut, Vegan City, Beas Dhaba atd.), italských (pizzerie), mexických, indických či arabských restauracích. Někdy jsem odkázána na nabídku "českých" hospod, jejichž rostlinná nabídka se bohužel často omezuje na hranolky s kečupem a zeleninový salát. Vařím si však i doma (pro sebe a spolubydlící). Domnívám se, že se převážně stravuji zdravě, ale i tak se někdy ve spěchu odbydu vege párkem s hořčicí a chlebem. V poslední době též naše domácnost objevuje kouzlo freeganství.

 

 

 

Tereza ZamazalováTereza Zamazalová|ArchívTereza Zamazalová

Věk: 31

 

 

Povolání: travel konsultant a vedoucí plzeňské kanceláře společnosti zajišťující služební cesty pro firemní klientelu

Bydliště: Plzeň

Jak obědvá: Přítel mě označuje jako gurmána a já se nebráním. Mám moc ráda dobré a kvalitní jídlo, okolí o mně mluví jako o Pohlreichovi v sukních. Sice nevařím, ale moc dobře vím, jak má jaké jídlo vypadat, chutnat a jak se má uvařit. V chuti i vůni poznám sypká dochucovadla a podobné prefabrikáty. Pokud není něco v pořádku, stává se ze mě ostrý kritik. Na obědy chodím do restaurací v centru Plzně, mám zde již pár osvědčených podniků, kde vím, že mě nezklamou. Daly by se ovšem spočítat na prstech jedné ruky. Sem tam se blafu tedy také nevyhnu – to když polední nabídka těch osvědčených podniků zrovna nehodlá uspokojit mé chuťové buňky a já se „na blind“ vydám do nějaké neprověřené restaurace.

 

 

 

Veronika PacákováVeronika Pacáková|ArchívVeronika Pacáková

Věk: 29 let

 

 

Povolání: au-pair / vychovatelka / chůva tří holčiček ve věku 8, 9, 11 let z německo-bolivijské rodiny

Bydliště: samota u lesa v blízkosti Brna

Jak obědvá: Všelijak, ale snažím se jíst zdravě. Když je "bio" ze zahrádky, tak "bio" ze zahrádky, když se dostanu na zabijačku, tož jitrnicou nepohrdnu. Mám ráda všechno jídlo; od jídel zdravých restaurací typu Rebio, až po pořádný steak a je jedno jestli je z kance, klokana či mamuta. Miluji i exotická jídla, makrobiotiku, dobře uležený nakládaný hermelínek, nivový koule i utopence.