Internet v Íránu

Internet v Íránu Zdroj: Profimedia.cz

Írán chce nahradit internet vlastní, "islámskou" verzí. Zpomalil občanům připojení


Íránce v posledních dnech trápí zablokované internetové stranky, zpomalený internet a nové úřední rozhodnutí o sledování internetových kaváren. Podle webu deníku The Wall Street Journal (WSJ) to může znamenat jediné - už brzo se v zemi objeví "islámská" verze počítačové sítě, která by měla v budoucnu plně nahradit internet a uzavřít Írán do informačního vakua.


Nad íránskými uživateli internetu se stahují mračna. Ve svém posledním rozhodnutí daly úřady tamním internetovým kavárnám patnáct dnů na instalaci bezpečnostních kamer. Zároveň je vyzvaly k tomu, aby od návštěvníků požadovaly řadu osobních údajů, včetně adresy a telefonního čísla, a evidovaly IP adresy všech stránek, které z počítače navštíví.


Není to jediný zásah. Řadě Íránců se údajně nedávno výrazně zpomalilo připojení k internetu a nemohou se dostat na stránky, které byly ještě nedávno aktivní. WSJ odkazuje na íránská média, podle bylo připojení zpomaleno ve stejné době, kdy prý došlo k testování provozu íránského intranetu - plánované národní počítačové sítě, která by měla z pohledu ministerstva telekomunikací uživatelům nabídnout islámskou "halal" alternativu k západním "propagandistickým" obsahům. Výše uvedené změny údajně naznačují, že by ke spuštění intranetu mohlo dojít už v nadcházejících týdnech.


Nová síť, kterou íránské úřady představily v březnu 2011, má nejprve fungovat souběžně s globálním internetem. Podle zástupců ministerstva by ale časem měl světovou síť "vytlačit" ze země. Podle WSJ je však řada odborníků k takovému plánu skeptická - zablokování celého internetu by Írán odnesl ekonomickým šokem.

 

 

Podle aktivistů a zahraničních pozorovatelů mají nová opatření ještě jeden, aktuálnější rozměr - překazit organizaci plánovaných protestů občanů při příležitosti blížících se parlamentních voleb, které se v zemi budou konat 2. března. "Chtějí vykonat plán, kdy nikdo nebude mít žádnou ochranu, kdy budou moci kdykoliv a kdekoliv vystopovat lidi zapojené do něčeho, co sami vnímají jako protivládní aktivtia," řekl WSJ íránský expert na kyberbezpečnost Ehsán Norouzí, který se v roce 2009 přestěhoval do Německa.


Íránské úřady omezovaly internetové uživatele už v minulosti. Blokovaly pornografické stránky a dokonce i některé módní weby, jejichž obsah neodpovídal normám konzervativní islámské společnosti.