obezita

obezita Zdroj: archiv

Problém Číny: Většina obyvatel má být do dvaceti let obézních

Stamiliony Číňanů si užívají hospodářského růstu a utrácí stále více peněz za potraviny. Jenže při tom i rychle opouštějí stravovací návyky a země je například doslova zaplavena nejrůznějšími fast foody. A to vyvolává velký problém s obezitou. Čínské noviny o tom v minulých dnech zveřejnily velice truchlivé zprávy.

 

Podle odborníků z pekingského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se může do dvaceti let stát z obezity velmi vážný celospolečenským problém, protože s ní souvisí mnoho chronických nemocí. Přitom už dnes je v nejlidnatější zemi světa kolem 300 milionů lidí, kteří mají nadváhu či už jsou obézní. Experti ale varují, že lidé s tímto problémem mohou v budoucnosti dokonce tvořit většinu obyvatelstva.

 

 

Problém s obezitou mají zejména dospívající Číňané, a to především ve velkých městech. Na rozdíl od svých rodičů si užívají výhod vyšší životní úrovně, praktikují jiný způsob života a nezvykle mnoho času tráví u televize a počítačů.

 

Odborníci se zejména obávají obrovské zátěže, kterou obezita přinese pro zdravotní systém. Podle jejich tvrzení budou v Číně brzy náklady na léčení nemocí spojených s obezitou převyšovat náklady na léčbu rakoviny či AIDS.

 

 

V tomto případě tak Čína, kde ještě před 30 lety měly stamiliony lidí problém s penězi na zajištění potravin, následuje trendy známé ve vyspělých zemích.