ecstasy

ecstasy Zdroj: archiv

„Hitlerjugend“ jsou minulostí, přicházejí „Drogenjugend“

Zdá se, že na německých školách to mají žáci vyhulené. Německé civilní zpravodajské služby došly k děsivému závěru: Německé vzdělávací instituce jsou zamořeny drogami. Marihuana a hašiš se staly bezpochyb poměrně běžnými omamnými prostředky i na školách.

 

Německý týdeník „Focus Magazin“ uvádí, že každý pátý školák osmé třídy v SRN bere drogy.  Každý druhý školák z deváté třídy má již s drogami zkušenosti. Učitelé jsou bezradní a rodiče často o návykových sklonech svých dětí nic nevědí a nebo dokonce vědět nechtějí.

 

Přesnou statistikou se vyznačuje bývalý německý televizní vysílač „XXP“. Nejvíce rozšířenými omamnými látkami jsou tzv. „Cannabis-Produkte“ – jinými slovy marihuana a hašiš. Pravidelně je konzumuje až 11% patnáctiletých. Nepravidelnou konzumací se podle „XXP“ vyznačuje až 23% zájemců mezi 12 – 15 roky života. Největší frekvence v době konzumace zažívají školní záchody v době velkých přestávek. Záchody jsou prý popsány i výzvami tohoto obsahu: „Kdo nekouří s námi je srab!“ (Wer nicht mitmacht, ist nicht cool!).

 

Jakási berlínská učitelka učinila osobní kontrolu žáků ve své třídě a našla u několika hochů malé množství marihuany, kterou provinilcům ihned zabavila. Doma pak vyzkoušela účinky drogy. Dostavily se v poněkud zneklidňující podobě. Pedagožka se ve svém bytě v Berlíně-Rudow vysvlékla do naha, vyšplhala se na balkónové zábradlí a v domnění, že je labuť, skočila z třetího patra činžovního domu. Hodlala „odletět“ do nedalekého parku. Dopadla však do květinových záhonů těsně pod balkonem. Trochu se sice potloukla, ale mimo několika boulí a odřenin se jí nic nestalo. Značně udivena tím, že první pokus se nevydařil, rozhodla se „let“ znovu opakovat. Když se již podruhé sápala na obrubník balkonu s upřímnou snahou konečně „odletět“ nahá do parku, vyděšení sousedé vtrhli do bytu paní učitelky a odvlekli jí do kuchyně. Tam musela čekat tak dlouho, dokud se nedostavili se sanitkou psychiatři z blízké nemocnice Berlin-Neukölln…

 

Problém s německou „Drogenjugend“ se zdá být neřešitelný. Zpravodajské služby SRN vidí hlavní problém v komunikaci mezi školou a rodiči, která buď vůbec neexistuje a nebo přes veškerou snahu pedagogů (tedy mimo „létající učitelky“), nejeví rodiče o drogovou závislost svých dětí pražádný zájem. Tento trend se prý neprojevuje pouze v rodinách alkoholiků a silných kuřáků, ale i v průměrných úřednických rodinách, kde by se dala spolupráce mezi školou a rodiči logicky očekávat.