Jak méně číst, a přesto být informovanější. 10 důležitých rad od futurologa

Magazín Quartz nedávno uveřejnil několik rad Richarda Watsona, kterého si najímají firmy, aby jim pomohl vyhodnotit důležité informace a trendy a ukázal jim, jaká bude budoucnost. K tomu nezbytně musí umět filtrovat běžný informační šum. Jak to dělá?

Watson není ani na Twitteru, píše hned v úvodu on-line magazín Quartz. Na první pohled to zpochybňuje dovednost člověka vnímat trendy, na druhou stranu pro takové jednání uvádí Watson dobré důvody. Watson zkrátka ignoruje tok nových zpráv a čeká, až které z nich se ukážou důležité s časovým odstupem.

Watson nabízí následujících deset kroků k tomu, abyste byli lépe a do hloubky informováni, nebyli přehlceni nepodstatnými informacemi a dokázali vystihnout podstatné trendy.

1. Naučte se ignorovat neustálý tok zpráv

Nemůžete přečíst všechno. Čím více informací vidíme a slyšíme, tím méně jdeme do hloubky a méně vnímáme. Nekonzumujte všechno, vybírejte si kvalitu.

2. Opusťte svou bublinu

Narušte své zvyklosti a občas neplánovaně zdvihněte náhodnou knihu či časopis nebo náhodně zaveďte hovor s neznámým člověkem. Díky tomu získáte pohled z jiné strany i vhled do problematiky.

3. Najděte lidi, kteří vyčnívají

Obklopte se neobvyklými lidmi, kteří v něčem vynikají a mají hluboké znalosti. Diskuze s takovými lidmi vás informačně obohatí a vytříbí vaše myšlení.

4. Cestujte be stáda

Cestujte, ale poznávejte nové. Necestujte stádně.

5. Nechte práci na nejlepších

Sledujte zdroje a novináře, kterým důvěřujete a o kterých víte, že jdou do hloubky a znají kontext. Nechte je, aby udělali všechnu tu těžkou práci s analyzováním informací místo vás.

6. Relaxujte

Důležité zprávy si vás najdou, říká Watson. Každodenní povyk nad zprávami, které budou zítra zapomenuty, přenechte ostatním.

7. Udělejte si čas na přemýšlení

Každý rok mějte svůj přemýšlecí týden, radí Watson. Poukazuje na Billa Gatese, který takhle pravidelně tráví čas hluboko v lese, kde v osamění čte důležité texty. Pomáhá mu to neustále myslet inovativně.

8. Vyhledávejte ticho

Přestaňte mluvit. Vyhledávejte místa, kde je opravdu působivé ticho – pouště hory, kostely. Zkrátka místa, na kterých přichází reflexe skoro sama.

9. Zmizte ze sociálních sítí

Online je spousta obecně sdílených informací a názorů. Vydejte se za těmi, které neznají všichni. Hledejte takové, které odporují trendům, a konfrontujte převažující názory.

10. Vypněte

Jednou za týden a každý večer vypněte mobil a počítač. Odpojte se od online světa.