Novorozence v americké vlajce

Novorozence v americké vlajce Zdroj: Vanessa Hicks

Porod na palubě letadla
Letadlo
2
Fotogalerie

Létat zdarma celý život a libovolná národnost: I to jsou mýty kolem porodů v letadlech

Narodit se v letadle je vlastně docela dobrý příběh do života. Ale také to vyvolává několik otazníků. A fám. Jakou máte národnost, když se narodíte v letadle? A máte vážně lety na celý život zdarma?

V roce 1990 se zcela nečekaně narodila Shona Kirsty Yvesová na palubě letadla. Její matka byla zrovna na služební cestě. Rychle ji převedli do první třídy a našli na palubě doktora. Do poslední chvíle se snažila držet, než letadlo překročí vzdušnou hranici, aby se maličké nenarodilo nad Afrikou, ale až nad Evropu. Dneska se tomu Shona, jejíž jméno má mimochodem iniciály SKY (v překladu nebe), celkem směje a dokonce pracuje v cestovním ruchu. Podle ní je to dobrá historka, která často v konverzaci prolomí ledy.

Letecké společnosti o narozeních na palubě letadla většinou nevedou záznamy, takže je těžké dohledat nějaké statistiky. Často je navíc nutné doložit od lékaře, že žena v konkrétní fázi těhotenství může letět. Někdy se ale stane nepředvídatelné.

Pokud se dítě narodí ve vzduchu, jak je to vlastně s národností? Každá země to má trochu jinak a skutečně neplatí, že si člověk prostě vymyslí, co ho právě napadne. Zatímco v USA ji dítě narozené v amerických vodách a vzdušném prostoru získá automaticky, v Británii to tak není. Podle OSN by se vše mělo řídit podle země, kde je letoun registrován, některé země zase zajímá místo, kde letadlo přistane.

Stejně tak není automatické, i když kolem toho panuje spousta mýtů, že kdo se narodí na palubě letadla, může pak létat celý život zdarma. Něco takového je spíše výjimečné a společnosti, které to někdy udělaly, se dají vyjmenovat na prstech jedné ruky.

Spíše se stane, že společnost dítěti udělí nějaký bonus. Jedno z dětí dostalo volné lety do 21 let nebo právě Shona dostala jako dárek dva exkluzivní lety do Austrálie. Sama Shona prozradila, že jí nevadí, že nemá volné lety na celý život. Podle ní je nebezpečné rodit za letu a matky by k něčemu takovému rozhodně nemělo nic motivovat.