Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Umělá inteligence může rozdělit lidstvo na skupinku Bohů a přežívající zbytek

Podle nového reportu z Bank of America Merill Lynch, kombinace robotiky a umělé inteligence vezme lidem tolik pracovních míst, že by se ve vyspělých zemích stala standardem větší nezaměstnanost než zaměstnanost. Zpráva říká, že do dvaceti let zmizí 35% všech pracovních pozic ve Velké Británii a 47% pracovních míst v USA. A to včetně pozic v managementu a administrativě.

Pro lidi, kteří říkají, že tohle všechno jsme již slyšeli - jak při průmyslové revoluci, tak při počítačové revoluci, má report nelichotivou zprávu - většina pozic, které díky umělé inteligenci zmizí, nebude nahrazena novými místy v jiných odvětvích.

Již nyní na americké univerzitě MIT testují dron, který se dokáže sám navigovat v lehce zalesněné oblasti lépe, než kdyby ho navigoval člověk. To je jen vzdálený příklad toho, kam technologie pokročily. V praxi budou totiž pro pracovní místa nebezpečné spíše technologie typu Amy, kterou vyvíjí firma X.ai. Amy je již nyní téměř plnohodnotnou sekretářkou. Zkrátka jí řeknete s kým a v kolik a ona schůzku za vás domluví.

Společnost Google pro změnu testuje program, který sám odpoví na e-maily podobným stylem, jako kdybyste odpovídali vy sami.

Problém je v tom, že čím jsou nové technologie komplikovanější, tím méně lidí má kvalifikaci s nimi pracovat - v nových firmách typu Google nebo Facebook, tak pracuje daleko méně lidí, než bychom vzhledem k jejich velikosti a obratu byli zvyklí.

"V osmdesátých letech pracovalo v nových technologiích 8.2 % lidí. V devadesátých letech 4.2 %. Od roku 2000 a dále pracovalo v nových technologiích pouze 0.5% lidí. Špatně vidím také to, že nové technologie ovládá pouze skupinka lidí. Tito lidé tak budou ovládat více a více věcí. To znamená, že se Homo sapiens rozdělí na pár Bohů a zbytek lidstva," říká Carl Benedikt Frey, který v roce 2013 zveřejnil vlivnou studii Budoucnost zaměstnávání: Jak moc jsou pracovní místa nahraditelná počitači (v originále The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerisation?)

Největší risk robotizované budoucnosti tkví v tom, že stroje sice poskytnou obrovské ekonomické výhody a s tím i spojený růst, ale nikdo neví, kam takto vygenerovaný zisk půjde. Bude třeba velké legislativní úpravy, aby nedošlo k temné předpovědi C. B. Freye a lidstvo se skutečně nerozdělilo na skupinku Bohů a zbytek lidstva, které jen přežívá.