Woody Allen: Židé byli vyhubeni po milionech a dostali malý kousek země v poušti

Woody Allen: Židé byli vyhubeni po milionech a dostali malý kousek země v poušti Zdroj: Profimedia.cz

Woody Allen: Židé byli vyhubeni po milionech a dostali malý kousek země v poušti

Americký filmař říká, že se Arabové na začátku nezachovali „pěkně“ a chyby na obou stranách židovsko-arabského vedly k současné tragické situaci.

Woody Allen je skeptický ohledně šancí na vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu v dohledné době. V rozhovoru zveřejněném pátek na internetových stránkách The Daily Beast Allen řekl: „Co si pamatuji, když mi bylo 21 let, tak nám říkali: ,,Mír mezi Araby a Izraelci je za rohem.“ Doufá ale, že by se to mohlo změnit s příchodem nové generace. „Právě teď je tu hodně hořkosti, ale časem bude vyrůstat nová generace lidí, kteří budou k sobě mírumilovnější.“ „Takhle to jde pořád dál a dál a nakonec se vůbec nic nemění. Tahle situace je tragická a strašná a vůdci v Izraeli a v arabském světě nejsou schopni dojít k dohodě. Nevinní lidé přicházejí o život.“ Podle Woodyho Allana není nikdo na žádné straně připraven k dohodě.

Zmínil také historii konfliktu. „Cítím, že se Arabové na začátku nezachovali moc pěkně a byl to velký problém. Židé se právě dostali z velké války, kde jich miliony přišly o život. Byli pronásledováni v celé Evropě a dostali tento malinký, malinký kousek země v poušti. Kdyby Arabové řekli: ,,Podívejte se, víme, čím jste si prošli, vezměte si tento malý kousek země a budeme všichni přátelé a budeme si pomáhat. Židé přišli v míru, oni ale ne. Nebylo to od nich milé a vedlo to k problémům a během těch let obě strany udělaly chyby.“ Chyby i ohledně toho, jak se věci pojednávají.

Proč se k tomu Woody Allen vyjadřuje? Protože se jmenuje ve skutečnosti Allen Stewart Konigsberg. Je žid, jeho prarodiče byli židé pocházející u Ruska a Rakouska. (V Česku stále řešíme, jestli psát Žid, nebo psát žid. Tedy běžně jde o to, jestli máme na mysli náboženské vyznání nebo národnost. Protože ale antisemiti s oblibou píší Žid s velkým písmenem, publicista se zdráhá to dělat stejně, byť jde o národnost, kde je to na místě.)

Židé žijí v tom, čemu se říká diaspora, tedy rozptýlení. Jsou snad ve všech zemích světa, kromě těch, kde je vyvraždili. Sionismus jako hnutí začal v době, kdy už židy přestalo bavit být občany druhého a třetího řádu. Filozofka Hannah Arendtová to velmi přesně popsala, v čem je problém toho, že židé měli u panovnických dvorů „privilegia“. Protože privilegium lze kdykoli odejmout. Tragédie holocaustu ukázala, a stát Izrael vyhlásil, že už nikdy nikdo nebude ubližovat žádnému židovi. Stejně tak by bylo hezké, kdyby český stát řekl, že nikdy nikdo nebude ubližovat žádnému Čechovi. Proto Izraelci vyměňují stovky teroristů za jednoho zajatého vojáka. A jaká jiná armáda na světě předem zavolá do domu teroristického vůdce, že se bude za chvíli bombardovat? Světový unikát.