Stanislav Bernard

Stanislav Bernard Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Pivovarník Bernard: Taky jsem musel uplácet

Dnes se osobně angažuje v Protikorupční nadaci Karla Janečka, není to však dávno, kdy byl nucen sám uplácet. Ve velkém rozhovoru v aktuálním vydání týdeníku Reflex přiznává, že po několika letech, kdy na půdě Českého svazu pivovarů a sladoven neuspěl se svým bojem proti uplácení hospodských, rezignoval: „V roce 2001 jsme za měsíc prodali necelých pět tisíc hektolitrů piva, což byla likvidační hranice. Nezbylo tedy nic jiného, než tehdejším hospodským, pro které byly peníze jedinou modlou, dávat úplatky taky. Jinak bych firmu přivedl do krachu.“

ve svém rozhovoru říká, že politiku všedního dne přestal aktivně sledovat, místo toho jej trápí všeobecný úpadek kvality českých výrobků i řemesel. „České předpisy jsou na jedné straně velmi přísné, na straně druhé zase strašně benevolentní. Všechno nakonec diktuje nízká cena, kterou si vyjednají supermarkety. O kvalitu jde často až v poslední řadě,“ říká v novém vydání Reflexu.

RX 24 obálkaRX 24 obálka | ArchívRozhovor s pivovarníkem Stanislavem Bernardem najdete v aktuálním vydání časopisu Reflex.