Emoce

Emoce Zdroj: Marek Douša

STEVE FISHER: Vědci objevili nové lidské emoce

Až donedávna vědci klasifikovali celkem šest základních lidských emocí: štěstí, smutek, strach, hněv, překvapení a znechucení. V nové studii americké Národní akademie věd výzkumníci oznamují, že se jim podařilo identifikovat celou řadu nových „smíšených emocí“. Ty se projevují kombinací základních emocí, podobně jako se základní barvy modrá a červená smíchají a dají ­fialovou. Mezi nově zjištěné lidské emoce i s příklady jejich výskytu patří:

Šťastně znechucený – Tato smíšená emoce nastává například u ženy, která je na první schůzce s přitažlivým mužem. Ten si při pití prvního piva zničehonic krkne.

Smutně znechucený – To je emoce téže ženy poté, co si výše uvedený muž po dvacetiletém manželství s ní krkne při pití piva po desetitisícé.

Šťastně ustrašený – K příkladům lidí, kteří prožívají tuto emoci, patří odvážlivci na horské dráze, diváci sledující v kině horor nebo muži v den své svatby.

Zlostně ustrašený – Tuto emoci lze pozorovat u ženy, kterou její přítel přesvědčil, aby se spolu projeli na horské dráze nebo si zašli do kina na horor se slovy: „Neboj, bude to zábava.“ Tuto emoci lze vysledovat i u ženy, která si ve svůj svatební den všimne, že se její budoucí tváří šťastně ustrašeně.

Šťastně zlostný – Této smíšené emoci se obvykle říká manželství.

Zlostně šťastný – Dlouhé a úspěšné manželství.

Smutně ustrašený – Tuto emoci často zažívají rodiče, když jim jejich potomek sdělí, že v jeho žákovské knížce je zápis, který by si rodiče měli přečíst a podepsat.

Šťastně a smutně překvapený – Emoce zmíněných rodičů, když zjistí, že v žákovské knížce potomka není ani špatná známka, ani poznámka. Místo toho je tam výzva školy, aby rodiče zaplatili 5000 Kč na školní zájezd do Francie, o kterém dítě tvrdí, že „tam jedou všichni ze třídy“.

Smutně šťastný – Toto je smíšená emoce, kterou zažívají rodiče, ­jejichž potomek odchází na vy­sokou.

Šťastně smutný – Emoce, kterou prožívají stejní rodiče o pět let později, když se jejich potomek po promoci vrací „na pár týdnů“ bydlet u rodičů.

Překvapený + zlostný + smutný + znovu překvapený + šťastný – Jde o smíšený emocionální vývoj manžela, který je nejprve nesmírně znepokojený zjištěním, že se jeho partnerka dopustila nevěry. Pak si ale uvědomí, že teď má dokonalou výmluvu k tomu, aby bez jakéhokoli pocitu viny konečně odešel ze svého šťastně zlostného či zlostně šťastného manželského svazku.

Šťastný + smutný + ustrašený + zlostný + znechucený – Podle výzkumníků je toto běžná emoce, kterou denně zažívají obyvatelé České republiky.