Čísla

Čísla Zdroj: Archív

Vědec tvrdí, že nejoblíbenějším číslem světa je sedmička. A číslo 13 je prý hodně oblíbené

Brazilský matematik Alex Bellos, který se léta věnuje zkoumání čísel, tvrdí, že zjistil nejoblíbenější číslo obyvatel planety a že to má potvrzeno i výzkumem. Tímto číslem je sedmička. Bellos o tom vydává novou knihu.

Matematik Bellos říká, že zkoumal oblíbenost čísel u 30 tisíc respondentů z celého světa. Jako nejpopulárnější se ukázalo číslo sedm. Staré teorie říkaly, že fascinace lidstva sedmičkou vznikla z toho důvodu, že to byl počet planet viditelných na obloze volným okem. Bellos naopak poukazuje na to, že sedmička je jakýmsi „solitérem, samotářem“, proto je oblíbená. Podle něj je ve skupině čísel mezi jedničkou a desítkou jediná, která má jiné a jedinečné numerické vlastnosti, než ostatní malá čísla.

Alex Bellos o oblíbenosti čísel vydává knihu, která se jmenuje Alex Through The Looking Glass. U osmičky (je na třetím místě) je zdůvodněním její oblíbenosti i to, že v čínštině toto číslo evokuje štěstí. Matematik také vyvrací zaběhlou teorii, že třináctka je tabu a že ji lidi nemají rádi. Umístil ji ve svém pořadí dokonce na šesté místo mezi vůbec nejoblíbenějšími čísly světa. Prý nejméně populárním číslem je 110.

A k jakému pořadí matematik Alex Bellos dospěl? Podívejte se:

1. Sedm

2. Tři

3. Osm

4. Čtyři

5. Pět

6. Třináct

7. Devět

8. Šest

9. Dva

10. Jedenáct