Canabizz

Canabizz Zdroj: Stanislav Krupař

Canabizz: Marihuana a protidrogovka v klidu a pohodě

Když jsem ještě v roce 2000 někomu vykládal, že se nakonec dá v téhle zemi dohodnout a že tu můžou vedle sebe nenásilně koexistovat tak odlišné entity jako protidrogová policie a konopná subkultura, byl jsem za blázna. V pátek 17. září k té dohodě subkultur došlo.

 

Byl jsem v Thámových halách v Karlíně při instalaci naší expozice Reflex Cannabis Cupu a byl jsem spokojený. Dvanáct velkoplošných plakátů  formátu A0 z dílny Jarmily Kubátové a Jakuba Požára vypadalo výborně a na diváky čekala paleta - sedm tisíc výtisků - Reflexu s výsledky naší čtenářské fotografické soutěže Akty X. Takové číslo nikdy nezestárne, a navíc si ho s chutí prohlédnou i cizinci. Tak jsem šel klidně spát.

 

Mnozí vystavovatelé plnili expoziční stánky přes noc, v pátek ráno toho ještě nebyla spousta dodělaného, ale jakási generální revize - prohlídka, kdy organizátor veletrhu ukazoval expozice policistům v civilu, kteří měli celou akci v rámci policejního opatření na starost, proběhla ráno v deset.

 

CanabizzCanabizz|Stanislav Krupař

 

Jiří Tomaško s hrdostí  policistům ukázal katalogy semen se začerněnými údaji o účinnosti jednotlivých odrůd. Uvádění údajů jako koncentrace konopí by už bylo podle stanoviska Národní protidrogové  centrály bylo šířením toxikomanie, takže parta tří dívek seděla nad už hotovými katalogy s fixou a černila. Ale byla to cesta, jak najít pro obě strany přijatelnou podobu veletrhu. Policisté se dohodli s pořadateli, že když bude něco potřeba řešit, vyřeší to s jejich pomocí, a tak jeden z organizátorů šel z haly vykázat jednoho stánkaře s jointem a jinému, který si donesl vlastní letáky silně za hranou šíření toxikomanie zase řekl, aby si ty letáky sklidil a nekoledoval si o malér. To byly jediné neshody, které se musely žehlit před zahájením.

 

V jedenáct se oficiálně otevřely brány a začali se trousit první návštěvníci. Nejprve po jednotlivcích a párech. Já seděl u stánku, rozdával Reflexy a každého, kdo odmítal, lákal na pěkné dívčí akty. Včetně cizozemců. Dost to zabíralo, až jsem to zkusil na skupinu svalnatých mladíků, kteří se mi vysmáli s tím, že jsou gayové.  Pro mne byl ten den velký svátek, a tak jsem si nesmírně užíval návštěvníky, každému jsem vnutil Reflex, a pokud síly stačily, s každým prohodil pár slov. Po jedné hodině, jak začínala návštěvnost stoupat, jsem přestával zvládat, a šel se projít. Reflexy jsem vyskládal na stůl, ať si každý nabere dle libosti. Veletrh byl impozantní, bylo tam v podstatě vše, co se z konopí dělá a vše, v čem se konopí pěstuje, čím se hnojí a v čem se kouří. Jinak samo konopí ve smyslu marihuany na pultech vystavovatelů samozřejmě nebylo,  to nám zákon neumožňuje, a ani v hale samotné se nehulilo a ani nekouřil tabák. Nebyl to huličský mejdan, ale normální veletrh, kde se mezi vystavovateli standardně objevovali muži v oblecích a hostesky v super šatech či dokonce (dvě) bez šatů. V plavkách bohužel, ale aspoň něco.

 

CanabizzCanabizz|Stanislav Krupař

 

K závěru dne jsem se dozvěděl, že tam jeden známý viděl mezi diváky nějakého návštěvníka prodávat jinému trávu. Hodně mě to naštvalo, a prosím proto pro oba zbývající dny Cannabizzu: Opravdu tam nechoďte kupovat a tím méně prodávat trávu, ta akce je o něčem jiném, policie ji bedlivě kontroluje, a pokud nebudete dodržovat pravidla a chovat se rozumně, může se stát, že příští rok už nebude policie k veletrhu tak vstřícná jako letos. Takže ještě jednou: jakýmkoliv prodejem či nákupem trávy ohrožujete celý veletrh!

 

CanabizzCanabizz|Stanislav Krupař

 

Ale to jsou jen stesky nevrlého dědka, který na všem něco špatného najde. Jinak se na Cannabizu 99,9 procenta návštěvníků chová naprosto slušně a příčetně a policie jakbysmet. Pro konopnou subkulturu je mimořádně důležité, že na veletrh nepřicházejí jenom mladí huliči, ale desítky a desítky starších a starých lidí, kteří se rozhodli, většinou kvůli nějakému neduhu, na stará kolena žačít pěstovat. Ostatně - stánek s konopnou mastí na celou řadu zdravotních problémů na veletrhu najdete samozřejmě také, a myslím, že ne jen jeden. Hnojiv, semen, bongů a všech možných pomůcek najdete na veletrhu od desítek výrobců tisíce.

 

A teď se omlouvám a jdu spát, v sobotu v jedenáct už jsem zase na place. Jestli chcete podepsat Reflex s jeho letos asi nejvýraznějším výtvarným počinem, soutěží Akty X, přijďte zítra nebo v neděli mezi jedenáctou a šestou. A kdybych náhodou nebyl na stánku, počkejte pár minut, kouřím, uvnitř se nehulí. Už ani tabák, hasiči zakázali i to.