Video placeholde

V devadesáti operovat pacienty čtyřikrát týdně? Žádný problém. Podívejte se na nejstarší doktorku na světě

Chiruržka Alla Ilyjinichna Levuškina pochází z Moskvy, a přestože jejím prvotním snem nebylo stát se lékařkou, svou profesi vykonává už více než šedesát let. I přes vysoký věk zvládá čtyři operace týdně a její vitalitu a odolnost by jí mohla závidět řada lidí. Pomáhat druhým je pro Allu největší priorita, a proto se do důchodu ještě nechystá. 

lla se původně chtěla stát geoložkou. Poté, co si přečetla román o doktorech, se pro profesi nadchla a začala studovat na moskevském lékařském institutu. Dnes se specializuje na kolorektální chirurgii. Svěřila se, že v době, kdy začínala, mnoho lékařů s tímto zaměřením v Rusku nebylo. Ji to však neodradilo a tomuto zaměření se věnuje více než šedesát let.

Během své lékařské kariéry uskutečnila více než deset tisíc operací. "Ještě pořád aktivně pracuji a nikdy jsem se s nikým nedostala do konfliktu. Jediný konflikt, který jsem kdy měla, byl s kolegy, kteří mě chtěli poslat do důchodu. Nakonec do důchodu odešli sami," vypráví Alla. Své práci je zcela oddaná a nikdy neměla dovolenou. Když zrovna neoperuje, stará se o postiženého synovce. Dokonce nezaložila ani rodinu, protože její náplní života byla vždy práce. "Nedá se říct, že bych rodinu nechtěla, ale ne všechny plány vždycky vyjdou. Nelituji toho. Ničeho nelituji," říká Alla.

Možná se vám může zdát, že by v tak vysokém věku pracovat už dávno neměla, ale Alla nevidí důvod, proč by měla přestat. Také její spolupracovníci si práci s ní pochvalují a tvrdí, že je stále plná elánu a nedá se vůbec říct, že by byla slabá a práci nezvládala. Na počest věrnosti této profesi získala Alla cenu za nejlepšího lékaře v Rusku. "Podle mě je lékař, obzvláště chirurg, jako srdce. Buďto pracuje naplno, nebo vůbec," uzavírá své vyprávění Alla. 

Další videa najdete ZDE >>>