Video placeholde

Zázrak jménem Matěj: Český autista kreslí zpaměti mapy MHD z celého světa. Pražské metro vylepšil

Rodičům Hoškovým se mohl před pár lety zbořit celý svět. Jejich synu Matějovi diagnostikovali poruchu autistického spektra, konkrétně těžkou formu Aspergerova syndromu. Místo toho ale objevili jeho unikátní nadání – Matěj si totiž nazpaměť dokáže zapamatovat linky MHD z celého světa. Navíc je začal překreslovat do map a z jeho obrázků nyní vzniká kolekce oblečení pod jejich vlastní značkou MAAPPI. Podívejte se na video!

Matějovu schopnost rodiče objevili při strastech spojených s cestováním v MHD. Každý rodič autisty totiž zažil zlé pohledy spolucestujících či dokonce vyhození z vozu, když se jejich dítě chovalo jinak, než jak by mělo. Na rozptýlení proto dali Matějovi do ruky plánek tramvajové sítě a jemu se v tu chvíli úplně změnil život. Spletité sítě linek ho natolik pohltily, že je začal překreslovat, vylepšovat a navrhovat vlastní. 

O nápadu vyrábět z map oblečení a módní doplňky pak rozhodla náhoda. Po zhlédnutí filmu o módním návrháři omotal Matěj do jednoho ze svých výkresů krejčovskou pannu. Ten nápad se jeho mamince Michaele natolik zalíbil, že se synovými vzory oslovila několik návrhářů a později už se v šatech pokrytých Matějovými mapami procházely modelky na Prague Fashion Weeku.

Aby ale nezůstalo jen u jedné příležitosti, vytvořili Matějovi rodiče značku MAAPPI, pod kterou chystají celou kolekci oblečení. Na projekt vybrali už čtvrt milionu prostřednictvím crowdfoundingového portálu HitHit, ale přispívat se stále dá. Zisk z prodeje kolekce MAAAPPI se totiž bude vracet zpátky do pomoci dalším autistům, do témat spojených s asistenty, diagnostikou atd.

Jak Hoškovi říkají, nejde o prvoplánovou charitu s nekvalitními reklamními produkty, ale o snahu vybudovat zajímavou módní značku, která by světu ukázala, že i hendikepovaní lidé mohou být platnými členy společnosti.

Příběh Matěje Hoška je jedním ze seriálu NEPŘEHLÉDNUTELNÍ, ve kterém vám ukážeme lidi, kteří svým vzhledem, koníčky či prací vybočují z průměru. Narušují naše zažité představy, boří stereotypy a ukazují nám, jací jsou Češi ve 21. století.