Video placeholde

Čech skáče do vody z 27 metrů: Strach mám vždycky. Je to jako stát v plavkách v desátém patře a pak skočit dolů

Začínal v čínském cirkusu, učil se od Rusů, bavil lidi na zaoceánských lodích a je vicemistrem světa. I když je Michal Navrátil člověk, který doslova srší energií, na první pohled byste neřekli, že je to někdo, kdo vyleze do sedmadvacetimetrové výšky, udělá stojku na rukách a následně skočí do vody. „Zažít by si to měl každý, je to jako stát v desátém patře paneláku. Jen na sobě máte plavky,“ popisuje pocity předcházející každý skok. Podívejte se na video!

I když je Michal samý sval, všechny skoky z takovéhle výšky bolí, a to i když je provedete precizně. U extrémních skoků do vody musí být člověk vždy stoprocentně připraven a koncentrován. Omyly se tu nepřipouští a mohou končit hodně špatně. „Když stojím nahoře, tak musím myslet jenom na ten skok. A taky se musím přemlouvat, protože mozek mi říká, abych neskákal,“ popisuje své pocity Michal.

Letos v létě získal stříbrnou medaili na mistrovství světa extrémních skoků v Budapešti. Jeho umění můžete vidět ale i na hřiměždickém High Jumpu, kde létá ze skály se supermanovským pláštěm, nebo si třeba skočí ze střechy hotelu. Není to ale žádný přehnaný hazardér, jak by se mohlo zdát. Tenhle kousek připravoval rok a průzkum dna je první věc, kterou u podobných skoků dělá.

Rozhovor s Michalem a ukázku těch nejlepších skoků najdete v našem videu. Jeho aktuální kousky můžete sledovat na jeho Facebooku a Instagramu.

Příběh Michala Navrátila je jedním ze seriálu NEPŘEHLÉDNUTELNÍ, ve kterém vám ukážeme lidi, kteří svým vzhledem, koníčky či prací vybočují z průměru. Narušují naše zažité představy, boří stereotypy a ukazují nám, jací jsou Češi ve 21. století.