Ponorka budoucnosti Nautilus 100

Ponorka budoucnosti Nautilus 100 Zdroj: UKNest

Ponorky budoucnosti britského námořnictva: Nautilus jako rejnok nebo průzkumný Úhoř

Britské námořnictvo představilo svou vizi, jak budou vypadat vojenské ponorky za padesát let. Inspirují se říší podmořských živočichů a jsou plné fantastických technologií!

Spojené království je už několik set let jednou z největších námořních velmocí na světě. A chce si své postavení udržet i nadále. Dvacítka mladých vědců a inženýrů z organizace UK NEST, která rozvíjí výzkum a rozvoj technologií v Britském královském námořnictvu, proto představila unikátní projekt Nautilus 100. Ukazuje v něm svou představu ponorek, které by měly křižovat oceány v roce 2067.

Admirál rejnok

Nejdůležitější ponorkou je mateřská loď Nautilus 100. Vypadá jako robotický rejnok manta a má sloužit jako velín a řídicí středisko. Vznikne pomocí 3D tisku. Jako materiál poslouží kombinace syntetických materiálů a supersilných kovových slitin schopná vydržet i extrémní tlak v hlubinách 1000 metrů a níže. Vnější plášť pak bude pokrývat zvukově izolační vrstva tlumící hluk, který vydávají motory a další stroje uvnitř ponorky.

Dokonale neviditelná budoucnost

Tlumení se běžně používá i v současnosti. Jelikož sonary reagují na zvukové signály, lze na nich kvalitně akusticky izolovanou ponorku zachytit mnohem obtížněji než hlučný stroj. Na rozdíl od gumových dlaždic, kterými se pro utlumení obkládají ponorky dnes, bude Nautilus 100 potažen jednolitou vrstvou šupin z grafenu – super tenké a super pevné formy uhlíku. A nejen to. Šupiny se napojí na elektrický ovládací systém, který skrze impulzy umožní měnit jejich tvar. Posádka tak získá možnost dokonale ztišit jakýkoli zvuk přesně tak, jak potřebuje.

Plavba v obří bublině

Pohon Nautilu zajistí dva systémy. Jeden slouží k tiché plavbě rychlosti třiceti uzlů na vzdálenosti tisíce námořních mil. Ten druhý funguje jako turbo režim určený pro boj nebo rychlý ústup. Co podle vědců uvede ponorku budoucnosti do pohybu? Věří, že nepůjde o naftu ani jádro. Sází na hybridní technologii, která bude spojovat elektromotor a bioreaktor generující energii z mořských řas.

Turbo režim zase využije tzv. superkavitaci. To znamená, že se celá ponorka zahalí do obří plynové bubliny, díky níž se nebude muset potýkat s třecím odporem vody a popluje nevídaně vysokou rychlostí. Mimochodem – superkavitace využívá už v současnosti ruské torpédo Škval a Čína před pár lety oznámila, že už dokonce vyvíjí ponorku s touto technologií. Má se údajně pohybovat nadzvukovou rychlostí!

Průzkumný úhoř z hlubin

Mateřskou loď Nautilus mají doprovázet tři menší typy ponorek. První z nich se jmenuje Úhoř a půjde o bezpilotní ponorku. Nebo lépe řečeno o hejno podmořských dronů. Úhořů bude totiž celá řada a jejich hlavní úkolem se stane průzkum okolí. Své jméno nesou díky hadovitému pohybu, který chtějí vědci okopírovat od skutečných úhořů. Imitace přirozeného pohybu vodních živočichů umožní dronům, aby mohly prozkoumávat okolí stovek mil od mateřské lodi a přitom je nemohla postřehnout žádná nepřátelská ponorka. Posádka bude mít také možnost na strategických místech vypustit z Úhořů monitorovací mikrodrony a získat tak dokonalý přehled nad děním v oblasti.

Úhoř vypouští tobolky s mikro - dronyÚhoř vypouští tobolky s mikro - drony|Profimedia.cz

Dočtěte si článek na abicko.cz. Dozvíte se o dalších ponorkách budoucnosti a uvidíte přehled největších podmořských velmocí >>>