Ganymed

Ganymed Zdroj: Profimedia.cz

Na Jupiterově měsíci Ganymedu jsou oceány, kde by mohl být i život

Největší měsíc v naší sluneční soustavě, společník Jupitera Ganymed, může mít led a oceány v několika vrstvách, jako je tomu u sendviče. Aspoň to tak vypadá podle nového výzkumu NASA, který zkoumá modely tohoto měsíce.

Původně se myslelo, že na tomto měsíci je oceán, který je nahoře a dole uzavřen dvěma vrstvami ledu. Nové výsledky získané v Jet Propulsion Laboratory NASA v Pasadeně, které předpokládají „sendvičový“ model více vrstev, podporují myšlenku, že by na tomto ledovém měsíci mohl být nějaký primitivní život. Vědci tvrdí, že místa, která jsou důležitá pro rozvoj života, jsou voda a skála. Tak možná začal život i na Zemi v bublajících otvorech na mořském dně. Před touto novou studii se myslelo, že skalnaté mořské dno Ganymedu je potaženo ledem, což by byl pro vznik života problém. Jenže teď se zdá, že první vrstva na skalnatém jádru může být ze slané vody.

„To je pro Ganymed dobrá zpráva,“ řekl výzkumník Steve Vance. „Jeho oceán je obrovský, s obrovskými tlaky.“ „Když jsme přidali do našich modelů sůl, dostali jsme kapalinu dostatečně hustou, aby se potopila k mořskému dnu.“"

Že by na Ganymedu mohl být oceán, si vědci začali myslet od 70. let, když vytvořili model měsíce většího ne planeta Merkur. Sonda Galileo, která Ganymed minula v 90. letech a potvrdla existenci oceánu hlubokého stovky mil. Sonda také odhalila přítomnost slaných moří. Vědci zkoumali, jak se tento slaný roztok chová za vysokého tlaku, který na Ganymedu očekáváme. Takový slaný led je pak těžší než voda a může klesat dolů a tak se vytváří sendvičová struktura.

„Nevíme, jak dlouho tato struktura připomínající takzvaný Dagwood-sandwich (sendvič, co má hodně „pater“) existuje, říká Christophe Sotin z Jet Propulsion Laboratory.

Tyto výsledky mohou být aplikovány také na exoplanety, tedy planety mimo naši sluneční soustavu. Některé z nich, mnohem větší než Země, můžeme nazývat „vodní světy“, protože budou celé pokryté oceány. Nabízí se otázka, jestli na nich může existovat život.

Ganymed je jeden z pěti měsíců v našem solárním systému, u kterých předpokládáme, že pod ledovým krunýřem se nachází obrovský oceán. Další jsou měsíce Jupitera Europa a Callisto a Saturnovy měsíce Titan a Enceladus. Evropská kosmická agentura pracuje na vesmírné misi nazvané  JUpiter ICy moons Explorer neboli JUICE. Ta by mohla zkoumat Europu, Calisto a Ganymed ve třicátých letech a odstartovat v oce 2022.