Staré nemoci se vracejí, a my jim v tom pomáháme

Možná vám připadá moderní své děti neočkovat. Vždyť přece vakcinace jejich organismus příliš zatíží. Problém je, že každý, kdo takto uvažuje, pomáhá návratu starých zabijáků. 

Nevládní organizace Council on Foreign Relations publikovala mapu, na které je vidět rozšíření infekčních onemocnění, proti kterým existují vakcíny, tedy chorob, které už téměř v západním světě vymizely. Nyní jich však začíná přibývat. 

 

Na mapě je vidět výskyt spalniček, příušnic, zarděnek, dětské obrny, černého kašle. Ukazuje se na ní, že jedním z nejpozoruhodnějších výsledků snižující se proočkovanosti populace, jsou útoky viru spalniček na Evropu a USA. A to zde ještě není zaznamenána poslední epidemie této choroby v Německu v závěru loňského roku. Mapa může přiblížit, sledování nemoci v různých zemích nebo regionech. V Česku se z těchto nemocí vyskytly hojněji spalničky, ale (ač na mapě není zaznamenán) i černý kašel.

Spalničky bývaly poslední roky běžné spíše v rozvojových zemích v důsledku nedostatku univerzální očkovací látky proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. V Evropě nebo v USA je však tato vakcína k dispozici už po desetiletí. Rostoucí přítomnost viru spalniček na Západě je proto z velké části výsledkem odklonu části rodičů od očkování. Mezi aktivisty se totiž šíří legenda, že očkování může u dětí způsobit autismus. Přestože souvislost vakcinace a autismu byla vyvrácena a Andrew Wakefield, který s tímto názorem přišel, byl před třemi lety vyškrtnut z lékařského rejstříku, tyto názory stále existují. Odborná komise přitom dospěla k závěru, že Wakefieldův výzkum byl neetický, nečestný a nehodný lékařské profese, a že zneužil své znalosti a zkušenosti, aby manipuloval veřejným míněním. Přesto existují lidé, kteří jeho práci věří a považují ho za mučedníka, který padl, protože se protivil farmaceutickým koncernům.

Výsledkem ústupu očkování byla také epidemie černého kašle v roce 2010 v USA. Onemocnělo více než devět tisíc dětí. Lékaři tvrdí, že se epidemii rozšířila kvůli skupinám dětí, které jejich rodiče nenechali očkovat.

Přitom vakcíny proti infekčním chorobám vznikly proto, že každý rok na tyto nemoci umítaly tisíce dětí. Teprve tato očkování umožnila prodloužit průměrnou délku života ve vyspělých zemích na dnešních 80 let.

Paradoxně, právě proto, že dnešní rodiče už nemají s těmito chorobami žádné zkušenosti, přestávají své děti očkovat. Evropané a Severoameričané už totiž zapomněli, jak jsou „vymřelé“ nemoci nebezpečné.

Nedat své dítě očkovat, nebylo původně nijak nebezpečné. Za předpokladu, že se pohybovalo mezi očkovanými, nemohlo infekci dostat (nemělo ji od koho chytit). Problém nastal – nebo právě začíná nastávat – v okamžiku, kdy neočkovaných dětí začne být tolik, že se mezi nimi začne nemoc šířit. Další problém je cestování – pokud se (třeba už dospělý) neočkovaný člověk vydá na cestu do země, kde jsou infekční nemoci běžné (např. Indie) hrozí, že onemocní. Přitom tyto nemoci jsou pro dospělého většinou závažnější než pro děti.  

Pět nemocí, které se vracejí

Spalničky (anglicky Measles) jsou vysoce nakažlivé infekční onemocnění způsobené virem spalniček. Nákaza se šíří vzdušnou cestou – kapénkami. Virus pak proniká do dalších orgánů – kůže, ledvin, žaludku, střev, jater… Pokud nemoc probíhá bez komplikací do dvou-tří týdnů od nakažení se objeví protilátky v krvi protilátky a virus mizí. Častou komplikací bývá zánět středního ucha, průjem, zápal plic. Občas se však objevují i vážné problémy: encefalitida, záněty střev a ledvin a další komplikace. Mezi pacienty, kteří mají dobrou péči, umírá na tuto chorobu jeden až tři z tisíce, v rozvojových zemích tato choroba zabíjí pět až patnáct procent nemocných.

Příušnice (Mumps) jsou akutní infekční virové onemocnění. Zdrojem nákazy je nemocný člověk. Většinou choroba proběhne jako zánět slinných žláz, deset procent pacientů však dostane virový zánět mozkových blan, další pak zánět slinivky. Jinou komplikací je u tohoto onemocnění bývá zánět varlat a nadvarlat, ten dostává zhruba čtvrtina mužských pacientů. Další komplikace bývají vzácné.

Černý kašel (Whooping Cough) je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění. Napadá všechny věkové kategorie, ale nejvíce malé děti. Bakterie vylučují v těle nemocného silný toxin, který poškozuje dýchací epitel. To působí dlouhodobý dusivý kašel, často v kombinaci se zvracením. Černý kašel trvá mnoho týdnů. U šesti procent nemocných dochází ke komplikacím: nejnebezpečnější je zápal plic, na který umírá nejvíce nemocných dětí a poškození mozku vyvolané nedostatkem kyslíku hypoxií (na tuto komplikaci umírá třetina dětí, u kterých se objeví).  V Česku v poslední době nemocných černým kašlem přibývá. 

Zarděnky (Rubella) způsobuje vir zarděnek. U dětí jde obvykle o mírné onemocnění, u dospělých však působí problémy. Nejzávažnější komplikací je nakažení plodu ještě v těle matky. Takto postižené nenarozené dítě většinou nepřežije nebo bývá závažně postižené.

Obrna (Polio) je onemocnění způsobené viry. K přenosu dětské obrny dochází kontaminovanou vodou a potravinami, vzácněji i kapénkovou infekcí. Při mírné formě virus způsobuje zvýšenou teplotu, nevolnost, bolest hlavy a břicha, občas ztuhlost zad a nohou. Ve chvíli, kdy nemoc zasáhne centrální nervovou soustavu, zanechává doživotní následky – ochrnutí, většinou dolních končetin. Pokud vir napadne mozek, mohou ochrnout dýchací a polykací svaly, což může být smrtelné. V České republice se proti všem druhům poliovirů, které by mohly způsobit obrnu, povinně očkuje.