Jako první se do příští volby prezidenta republiky přihlásil podnikatel Igor Sládek (ilustrační foto)

Jako první se do příští volby prezidenta republiky přihlásil podnikatel Igor Sládek (ilustrační foto) Zdroj: wikimedia.org

Igor Sládek: Prezidentské volby vyhraji v prvním kole. O svém vítězství nepochybuji

Před dvěma týdny ohlásil podnikatel Igor Sládek jako první svoji kandidaturu na prezidenta republiky do voleb v roce 2018. Učinil tak prostřednictvím inzerátů v novinách a v nepravidelném intervalu v těchto svých „dopisech voličům“ pokračuje. Jeho snaha však kromě odsudků z Hradu žádný větší rozruch na politické scéně nepřinesla. V rozhovoru pro web Reflex.cz Igor Sládek popisuje, proč mu vadí, že se ještě oficiálně nepřihlásil žádný jeho protikandidát. Zároveň si věří, že je pro svoji kandidaturu na post hlavy státu schopen sehnat i více než 50 tisíc podpisů a že vyhraje už v prvním kole. Zkrátka sebevědomí by mohl rozdávat...

Dnes jste měl zveřejnit váš další inzerát, tentokrát k uprchlické krizi. Nestalo se tak. Proč?
Rozhodl jsem se, že inzerát dnes neotisknu. Proč se tak stalo, oznámím příští týden v pondělí, na které bych chtěl svolat tiskovou konferenci. Na ní odpovím všem na všechny otázky. Místo a čas oznámím co nejdříve.

Proč jste se rozhodl kandidovat na funkci prezidenta republiky? Jak vidíte svoje šance?
Volby vyhraji v prvním kole. Anebo dokonce bez voleb, pokud nikdo jiný nenajde odvahu se mi postavit. Jinak bych do kandidatury nešel. Co jsem v životě začal, to jsem také úspěšně dokončil nebo ještě dokončím. Takže o svém vítězství nepochybuji.

Ve vašich inzerátech stále vyzýváte, aby se už vaši potenciální protikandidáti přihlásili. Proč je potřebujete? Není lepší se soustředit sám na sebe?
Chci, aby ti, kteří prohlašují, že by do toho šli, vylezli ze zákopů a postavili se mně čelem. Když už vydávám velké peníze za inzerci, tak chci znát své soupeře. Například prezident Miloš Zeman se ještě nevyjádřil, prý tak učiní příští rok v březnu, ale jeho kampaň už běží. To jsou ty jeho cesty po regionech. Platí mu je státní rozpočet a tedy všichni daňoví poplatníci.

Máte už nějaké reakce na vaši inzerátovou kampaň?
Ohlasů mám spoustu. Od obyčejných lidí jsou tyto ohlasy velmi pozitivní.

A od politiků nebo politických stran?
Zaznamenal jsem odsudek od prezidenta Zemana, který mě nazval „reklamou na psychiatrii“ a pak i nějaká prohlášení jeho mluvčího Ovčáčka. Z ostatních politiků či stran se nikdo neozval.

Chcete nějak reagovat na slova prezidenta Zemana či jeho mluvčího?
Takovou potřebu nemám. Jednou to dostanou zpět i s úroky.

Čím se v současné době živíte, v jaké firmě působíte?
V současné době, kdy jsem po delší nemoci z minulých dvou až tří let, se neživím ničím. Žiju ze svých investic a úspor.

Do čeho jste investoval?
Investuji celý život do různých projektů, které jsem stavěl jako podniky na zelené louce. Šlo například o Kabel Plus či Able Electric.

Založil jste si otevřený účet a požádal jste se veřejnost o finanční dary. Očekáváte takovou odezvu, že vám to umožní financovat nějakou část vaší kampaně?
Očekávám, že vybrané peníze vystačí na celou kampaň a ještě nakonec něco zbude na charitativní činnost. Chci v Praze postavit super moderní psychiatrickou kliniku s tím nejmodernějším vybavením. Lékaři a pacienti v tomto oboru si to zaslouží. Dosud pracují a žijí na pracovištích a v podmínkách, které by spíš odpovídaly 18. či 19. století. A i v těchto podmínkách tam pracují vynikající lékaři. Pacienti i oni by si zasloužili jiné prostředí i jiné technologie.

Jaká jsou vaše očekávání co do objemu vybraných peněz?
Do jednoho roku plánuji vybrat 100 milionů korun, což je zhruba tolik, co za prezidentskou kampaň utratí Miloš Zeman. Ale v jeho případě jde o peníze ze státního rozpočtu.

Chystáte Sládkovo Centrum Nespokojených Občanů, kolik v něm budete zaměstnávat lidí? Z čeho je budete platit?
Zatím to budu dělat sám. Pak budu mít jednoho zaměstnance. Tím se i nejlépe seznámím s doporučeními občanů. Pak se uvidí. Lidí budu mít tolik, kolik bude potřeba. Platit je budu z vlastních prostředků.

Pokud nepožádáte o podporu některou z politických stran, budete pro svoji kandidaturu potřebovat shromáždit 50 tisíc podpisů. Kde je seženete?
Ono je možné, že těch podpisů se bude muset sehnat mnohem méně, dokonce jen osm tisíc, ale řádně ověřených, jak jsem někde dočetl. Ale i těch 50 tisíc podpisů je směšné číslo. Nevadilo by mně jich sehnat i víc.

A kde je budete shánět?
Ještě jsem o tom nepřemýšlel.



Chystáte se navázat spolupráci s nějakými známými osobnostmi, například herci či zpěváky, aby vám vypomohli v kampani?
Už se stalo. Vznikl Country Band Henry Brewera alias Igora Sládka, pod uměleckým vedením mého kamaráda Františka Nedvěda mladšího. První koncert proběhne v pátek 10. června na Kazíně u Prahy.