Přední český islamofob: „Mešity bysme zakázali!“

Přední český islamofob: „Mešity bysme zakázali!“ Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Islamofob Konvička a jeho koncentráky. Je to .....!

Když jsem dělal rozhovor s Martinem Konvičkou, šéfem Bloku proti islámu, pořád jsem si nebyl úplně jist, jestli myslí svá slova vážně, nebo zda žertuje. Nakonec mne přesvědčil, že nežertuje - a tím pádem veškerá legrace ustala.

V jednu chvíli rozhovoru jsem panu docentovi položil přímou otázku:

JXD: Pojďme rovnou k tomu, co vám nejčastěji vyčítají: Jak vznikl výrok o mletí muslimů do masokostní moučky a koncentračních táborech pro muslimy?

MK: Výroky vznikly v polointerních debatách na Internetu. Byla to nadsázka. V zásadě šlo o to říct, že když se vláda nerozhoupá, vstoupíme do politiky a prosadíme naše požadavky, pak přišel ten výrok, a bylo to přesně takové, jako když říkáme, že Sparťany nameleme do jitrnic. Druhý výrok - tam šlo o naprosto neškodnou debatu s nějakými neznámými lidmi. V debatě se objevovaly slova jako atomovky, dobít, a všechny tyhle věci. A já jsem tu diskusi mírnil. I když - mohl jsem napsat internační tábory. Ale napsal jsem, že kdyby došlo k nejhoršímu...

JXD: A pak jste napsal o těch koncentračních táborech?

MK: Jednalo se o čistě hypotetickou situaci, až bude Praha hořet jako Paříž a vybuchovat metro.

JXD: To už se skoro děje. Byl jste pod vlivem, když jste to psal?

MK: Byl jsem pod vlivem rána. Kdekdo mi radí, abych se vymluvil na nějakou pozdní noc. Ne, bylo to otrávené ráno, když vstáváte do práce a lidi se na netu baví o nesmyslech. A vy máte potřebu se k tomu nějak vyjádřit. Takže možná jsem byl pod vlivem nedokončeného spánku.

JXD: Nebyly ty výroky chyba?

MK: Ty výroky jsem řekl jako úplně normální občan povídající si na Internetu s jinými normálními občany. Těch výroků sice lituji, ale považuji to za skončenou věc. Kdybychom se hrabali v privátních výrocích téměř kohokoliv, tak bychom zajisté našli výroky podobné, a na nejrůznější témata.

Co na to říct? Nejspíš, že má pan docent Konvička pravdu. Kdybyste se hrabali třeba v mých výrocích, jistě byste snadno našli mé tvrzení, že Konvička je ...... Ale protože jsme slušněj časopis, tak to sem nenapíšu, přestože si to opravdu myslím.

Rozhovor Jiřího X. Doležala s Martinem Konvičkou najdete v zítřejším tištěném Reflexu.

RX 49/2015RX 49/2015|Archív