Američané vybírají nového prezidenta či prezidentku.

Američané vybírají nového prezidenta či prezidentku. Zdroj: Veronika Bednářová

Američané vybírají nového prezidenta či prezidentku.
Američané vybírají nového prezidenta či prezidentku.
Američané vybírají nového prezidenta či prezidentku.
3
Fotogalerie

V New Yorku to vypadá jako za války: Hillary Clintonovou i Donalda Trumpa chrání malá armáda

Poprvé od roku 1944 budou oba prezidentští kandidáti čekat na výsledky voleb v New York City. Po zuby ozbrojení policisté proto zuřivě hlídají nejožehavější místa; v Trumpově případě Trump Tower a okolí hotelu Hilton Midtown, v případě Hillary Clintonové Jacob Javits Convention Center.

V okolí hotelu New York Hilton Midtown a obrovského Jacob Javits Centra, míst, která jsou od sebe vzdálena jen asi čtyři kilometry, je několik dopravních uzavírek a hlídají tady protiteroristické jednotky.

Bezpečnostní opatření jsou tady přísnější, než na letišti. FBI totiž už minulý týden označily New York za případný cíl teroristického útoku dnešní noci – toto nebezpeční stále platí.

V ulicích, kde je teplo a pořád ještě svítí slunce jsou právě teď policisté s automatickými zbraněmi či zařízeními na detekci výbušnin. Stejně vybavené muže zákona můžete vidět i před volebními místnostmi. Někde se tu pohybují agenti tajné služby, která je oficiální ochrankou prezidenta, vysokých ústavních činitelů i kandidátů na prezidenta.

Hilton Midtown nebyl na konečný večírek republikánů vybrán náhodou; nachází se jen tři ulice od Trump Tower, kde celá republikánská kampaň loni začala. Kolem Trump Tower je ale veřejný prostor, který se na oslavy moc nehodí; Donald Trump už za jednu takovou párty ve své věži dostal od města New York pokutu 10 000 dolarů a tak nechce ostudu opakovat zrovna dneska.

Jacob Javits Centrum, kde bude slavit Hillary, je mimochodem budova se skleněným stropem. Ten v ženských kariérních postupech už léta symbolizuje cosi neviditelného, o co se úspěšná žena zastaví a nedosáhne tak na nejvyšší kariérní příčky. Hillary má dnes v noci jedinečnou šanci tenhle skleněný strop prorazit.