Boris Šťastný, Petr Nečas, Bohuslav Svoboda

Boris Šťastný, Petr Nečas, Bohuslav Svoboda Zdroj: Tomáš Tesař

Vedení ODS se rozpadá, je slabé a nefunkční. S touto sestavou Nečas nic nevyhraje

Petr Nečas má další velký problém. Nejenže musí kvůli přežití koaliční vlády pořád snášet nevyzpytatelné a nečitelné kverulanty z Věcí veřejných, ale i vedení jeho ODS vypadá, že už není stranu nikam schopno nasměrovat. Současná sestava občanských demokratů určitě není pro žádné volby tou „vítěznou“.

Samotný Nečas čelí kritice části ODS za to, že si tvrději nedošlápne zejména na některé politiky Věcí veřejných. Jenže jako premiér nemá ani tolik času, aby se věnoval chodu strany. A za něj to nikdo nedělá. ODS tak v některých sdruženích dál ovládají kmotři a pochybné existence, které veřejnost odmítá. Očista strany neprobíhá tak, jak by si Nečas a někteří další členové přáli.

 

V naprosto rozloženém stavu je ale především samotné vedení ODS. Je to tristní pohled. Pokud chce jít Nečas s podobnou sestavou skutečně do volebních bitev proti ČSSD, tak to má dopředu prohrané. Bývalý ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil, uvažuje po kauzách, které se ho v poslední době týkaly, že opustí úplně politiku.

 

Alexandr Vondra, další z místopředsedů strany a ministr obrany, je pod neustálou palbou opozice i veřejnosti kvůli kauze s firmou ProMoPro, která si účtovala stamiliony za služby v době českého předsednictví EU v roce 2009. Vondrova politická odpovědnost za tento problém existuje a nasadit jej proto v budoucnosti do čela nějaké kandidátky, může vyvolat odmítavé reakce voličů. Jenže místopředseda ODS by samozřejmě měl stát ve volebních bojích v čele strany. Nečas a ODS by proto měla rychle vyřešit, co s Vondrou dál.

 

 

Brněnský Petr Blažek je místopředsedou pouze na baterky. Nikdo ho prakticky nezná a sliby, že se jeho práce uvnitř strany výrazněji projeví i pro pozorovatele zvenčí, byly jalové. Je to velmi slabý článek v slabé vrcholové sestavě občanských demokratů.

 

Dalším místopředseda je ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Člověk, který má uvnitř ODS hodně omezený vliv. Je spíše používán jako figurka, kterou se občas tahá před veřejností. Navíc jak se teď ukazuje, nebyl silný ani při někdejším „čištění“ zkorumpované právnické fakulty v Plzni a na jeho hlavu se svezou i stížnosti občanů na neutěšený stav české justice či kauzy propukající kolem státních zástupců. I v nich vystupuji Pospíšil málo razantně.

 

Z nejvyššího vedení zbývá 1. místopředsedkyně ODS, Miroslava Němcová. Populární žena, spolehlivá, s jasnými názory. Společně s Nečasem určitá „jistota“ pro skalní voliče občanských demokratů. Současně ale také hodně vytížená prací předsedkyně Poslanecké sněmovny.

 


ODS po odchodu Mirka Topolánka slibovala, že bude „lepší, čistší, jiná“. Zejména Petr Nečas se o to snažil a snaží. Nemá ale po ruce dostatek schopných lidí, kteří by mu v tom pomohli. Výsledkem je, že ODS se dnes voličům jeví slabší, než za Topolánka. Ono se to tak vlastně nejeví, ono to tak je…