Kristýna Kočí

Kristýna Kočí Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

ODS stojí v pozadí puče ve Věcech veřejných, tvrdí Kočí. Další mystifikace?

Situace uvnitř vládní koalice se ještě více zkomplikovala poté, co server Týden.cz zveřejnil nahrávku rozhovoru, kde bývalá členka VV říká, že v puči ve Věcech veřejných je namočena ODS.

Událostí dne je zpráva o nahrávce rozhovoru Kristýny Kočí s blíže nespecifikovanými dvěma osobami v kavárně Segafredo v Praze. Neznám celý záznam údajně cca dvacetiminutového rozhovoru, který měl proběhnout v sobotu, nýbrž jenom to, co vyšlo na serveru TÝDEN:CZ, jsem na tom jako všichni, co o tom dosud psali (kromě redakce Týdne a pořizovatelů záznamu). Na základě toho, co teď vím, musím konstatovat, že i pokud je záznam autentický, není vůbec pravda to, co do jedné věty shrnuli v serveru lidovky.cz (a podobná formulace se objevila i v Týdnu.cz, ve zprávě ČTK i na idnes.cz): „Současný rozkol vládní koalice je promyšlený puč ODS a rebelujících poslanců VV“. Z toho, co je psáno v Týdnu.cz, plyne: za prvé, paní Kočí údajně devět měsíců podle svých vlastních slov spolupracuje s panem Tluchořem na jakémsi „společném projektu“ (těch devět měsíců se mi nějak nezdá, bylo by to od začátku července loňského roku, paní Kočí může přehánět). Za druhé, Nečas byl minulý týden pro umírněnější postoj, ale Tluchoř a regiony ODS tlačily na radikálnější (zjevně na výměnu tří ministrů VV). Nečas pak na to přistoupil. O tom se už v novinách psalo. Za třetí, Kočí s Tluchořem počítali, že se ke třem „rebelům“ přidají další, Kočí s tím počítá i teď. A za čtvrté, nahrávka obsahuje „dohady“ o tom, proč někteří poslanci zatím neodešli z VV, co se děje uvnitř ODS, jak ji celou ovládá Tluchoř a jak Škárka s Kočí spolupracují s deníkem MfD. To všechno je jen o málo víc než nic. Je třeba žádat teď od Týdne.cz to, co zapomněli chtít kdysi na ministru Kalouskovi šéfredaktoři velkých českých periodik: ať to zveřejní celé slovo od slova, a je jasno. Jinak budou mít v Týdnu.cz tutéž možnost, kterou měl Kalousek, tj. nevysloveně licitovat s tím, co v záznamu eventuálně ještě může být. Zatím Kalouskovi polovičaté zveřejnění opět umožnilo zdůraznit, jak je TOP09 na rozdíl od ostatních dvou koaličních partnerů nevinná, a místopředseda ČSSD Hašek vydal bojovné prohlášení, v němž mj. praví:“Jestliže se ukáže, že nynější bezprecedentní ústavní krize byla dlouhodobě připravována a vyvolána uvnitř koalice, neexistuje jiné řešení než okamžitá demise Petra Nečase a nové volby.“ Pokud by se tak stalo, poskytne se tím prezidentu Klausovi obrovský prostor k nejrůznějším pletichám. Na druhé straně, z rozhovoru nanejvýš plyne, že paní Kočí už delší dobu spolupracovala s předsedou poslaneckého klubu ODS, ale nic víc. Nemohla např. vyprovokovat pana Bártu k rozdávání, resp. půjčování peněz, o tom nepadlo ani slovo. Přesto je zjevné, a bylo to zcela zjevné už před zveřejněním odposlechu, že vládní koalice skončila a že jediným východiskem je, aby si to zodpovědní poslanci v koaličních stranách přiznali.

 

 

Tento výbuch supernovy (z předchozího plyne, že zpráva přitom není takovou senzací, jaká se z ní dělá, a svědčí hlavně o letoře paní poslankyně Kočí, toto téma nebudu zvlášť rozvíjet, protože jednak je mi vlastní galantnost a kromě toho se nechci vystavovat stíhání za urážku na cti; troufnu si říci jen to, že mi nutkavě připomíná někdejšího poslance za ODS Moravu) zastínil další dnešní události. ČSSD opětovně žádá, aby prezident přijal Bártovu demisi a odvolal Dobeše a Johna, v té souvislosti kritizují, že John bagatelizuje nález odposlouchávacího zařízení u poslankyně Kočí. Nu, vyšetřit by se to mělo. Sociální demokraté žádají i odchod Vondry (nikoli odchod Kalouska). Podle místopředsedy Haška je koalice už jen na papíře, ano, pan místopředseda má pravdu.

 

Z politického podsvětí mocně zazněl dunivý hlas Jiřího Paroubka. Nechce předčasné volby (protože lidově řečeno nemohou být furt samé volby) a žádá, aby ČSSD tolerovala, samozřejmě nikoli jen tak beze všeho, menšinovou vládu ODS a TOP09. To je návrh řekl bych sadistický a panu Paroubkovi podobný. Pokud ČSSD nechce přímo jít s těmi stranami do koalice (a to nechce), jsou jedinou možností předčasné volby. Kromě toho si nedovedu představit, že by taková menšinová vláda, jakou si představuje pan Paroubek, mohla vzniknout jinak než demisí té současné, a pak by to měl pan Paroubek navrhovat především prezidentu Klausovi. Pan Paroubek mi trochu připomíná stařičkého Nikitu Chruščova, který se už jen coby bezvýznamný penzista domáhal v srpnu 1968 za ruské invaze do „ČSSR“ slyšení u Brežněva – chtěl mu poradit, jak na to má jít.

 

 

Hradní právní poradce Hasenkopf tvrdí (mj. v dnešních Lidových novinách), že prezident nemůže přijmout demisi Bárty a odvolat Johna a Dobeše, dokud Nečas nenavrhl nástupce. Jistě, to by se na Hradě líbilo, kdyby prezident nejen odvolával, resp. přijímal demise, ale taky spolurozhodoval o tom, kdo na místo odvolaných a odstoupivších. Napřed musí dr. Hasenkopf novelizovat ústavu a prosadit novelu v obou komorách parlamentu.

 

Ministr a předseda TOP09 Schwarzenberg poskytl rozhovor Právu. Dnešní situace je podle něho „pravá česká sranda“. Chtěl bych pana Schwarzenberga upozornit, že není komik-konferenciér, který má pobaveně komentovat události. „Zatím to není tragédie, elektřina svítí, plyn topí a čerstvá zelenina se objevuje na trzích.“ To je nestydatá bagatelizace situace z úst člověka, který má na rozdíl ode mne kompetenci a povinnost hledat a nalézat řešení. „Véčkaři“ by prý byli blázni, kdyby obětovali vnitro. Houbeles: bylo by selháním českých politiků, v první řadě taky pana Schwarzenberga, kdyby jim vnitro zůstalo.

 

 

Václav Klaus se stal terčem posměchu za to, že v Chile před kamerami zabavil pero, kterým předtím zjevně podepsal nějakou smlouvu s chilským prezidentem. Někdejší Havlův ceremoniář pan Špaček k tomu prohlásil, že je u státníků diplomatickým zvykem nechat si pera, jimiž podepsali důležité mezinárodní dokumenty. Pan Špaček má nepochybně pravdu, nerozumím jen jedné věci: Klaus měl před sebou otevřené pouzdro s perem. Pero vzal, strčil ho do kapsy. Pak pečlivě (prezident je pedant) prázdné pouzdro zaklapl a nechal ho ležet před sebou.