Překroucená slova knížete v titulku na serveru EUobserver.com

Překroucená slova knížete v titulku na serveru EUobserver.com Zdroj: archiv RX

Válka o Schwarzenbergova slova o libyjském diktátorovi Kaddáfím, která neřekl

Internetový server EUobserver, ale i některé velké tiskové agentury zveřejnily v pondělí texty o nepokojích v Libyi a postojích členů EU. EUobserver jej nazval „Itálie a Česká republika podporují Kaddáfího navzdory krveprolití". Údajně přitom vycházely ze slov Karla Schwarzenberga, jež řekl v neděli v rámci setkání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Bruselu. Reflex ověřil všechny informace v této „kauze“ a zjistil, že nic takového šéf české diplomacie neřekl.

 

Co se tedy odehrálo?

 

V neděli přicházel Karel Schwarzenberg na večeři ministrů zahraničí členských států Unie. Skupina novinářů jej u toho požádala, zda by se vyjádřil k nepokojům v Libyi. Vyjádřil se: „Pokud by Kaddáfí padl, umím si představit i větší katastrofy ve světě.“ A pak dodal, že „nikomu by to nepomohlo, pokud bychom se příliš silně vměšovali s jediným cílem ukázat naši vlastní důležitost“. Myslel tím „důležitost“ EU a narážel na postoj Itálie, která má s diktátorem Mu’ammarem Kaddáfím poměrně dobré vztahy, a navíc je největším odběratelem ropy z této arabské země.

 

Překroucená slova knížete v titulku na serveru EUobserver.comPřekroucená slova knížete v titulku na serveru EUobserver.com|archiv RX

 

 

Schwarzenbergova slova ale byla novináři „přetlumočena“ takto: „Kdyby Kaddáfí padl, tak by to byla katastrofa.“ Jenže to neřekl. Česká delegace se navíc u jednání ministrů zahraničí snažila, aby se ve výstupu ze schůzky neprojevily názory Itálie či Malty, které si ve skutečnosti (i když to nechtějí dát najevo otevřeně) pád Kaddáfího nepřejí. Vedou je k tomu zejména obchodní zájmy.

 

 

 

Válka o slova českého ministra zahraničí o Libyi však bohužel svědčí o daleko vážnější věci: Názory Evropské unie demonstrující na Blízkém východě prakticky nezajímají, ale Brusel se to snaží maskovat nejrůznějšími vyjádřeními, jež ovšem nemají na vývoj situace v tomto rozbouřeném regionu vůbec žádný vliv.