Kaddáfí

Kaddáfí Zdroj: DefenseImagery.mil

Nepokoje v Libyi: Arabská revoluce nevěští nic dobrého

Na Facebooku se srocují Češi, kteří se cítí československy, dr. Engel splnil svou roli a může zase jít - a v Právu vyšel také jednou článek, ze kterého nekape žluč.

 

Dr. Engel zjevně splnil svou roli mouřenína a teď může jít. Způsob, jakým se na Vinohradech zbavili formálního vůdce Velké nemocniční revoluce, je sice snad formálně v pořádku, ale věcně vzato mi připadá poněkud podlý. Odborový předák však nenašel podporu ani u svých vlastních lidí, předseda ČLK jaksi za něj rozhodl, že vedení nemocnice a prý ODS, která za ním stojí, jedná zavrženíhodně, že lékaři ovšem nebudou riskovat nějakými projevy zbytečné solidarity to, co si potupnou vládní kapitulací slavně vybojovali, zdravotní reformu (rozuměj jistotu jeden a půl až trojnásobku, řečeno slovy Viktora Koženého blahé paměti), a svého formálního lídra oželí. To ale ještě není všechno, dr. Engel má nyní veřejně prohlásit, že si nic nepřeje toužebněji, než právě tohle. Alexandr Mitrofanov píše na toto téma v dnešním Právu: „Pokud (Engel a Voleman, pozn. B. D.) sdělí, že na návratu na Vinohrady netrvají, vyjdou z tohoto sporu jako moudřejší. A ODS s nálepkou pyromanů.“ Že ODS příliš nezíská, je zjevné, pokud jde o to první, budou pánové Engel a Voleman moudřejší trochu podobně jako byli kdysi moudřejší Kameněv, Zinověv, Bucharin etc., nebo u nás Slánský a spol., jen lze počítat s tím, že je nečeká kulka, případně špagát, nýbrž něco o dost příjemnějšího. A dění v ústředí vítězné nemocniční revoluce připomíná trochu dělení kořisti v loupežnickém táboře. Takže nezbývá než zopakovat přání: pěkně si to užijte, hoši! Je na vás moc hezký pohled.

 


Postkomunistické veleodbory se teď budou chtít vyrovnat svému lékařskému revolučnímu předvoji a potáhnou do boje proti důchodové reformě. Předseda Zavadil prohlásil: jsme pro reformy, ale ne pro takové, které tvrdě dopadnou především na obyčejné lidi. K nim se lze, jak lékařští revolucionáři dokázali, nejlépe prokousat metodami, které hrozí tvrdě dopadnout na obyčejné lidi, takže vláda bude muset couvnout, aby se tak nestalo. A jistě couvne, kdo couvl jednou… Tento postup mi poněkud připomíná bolševickou tezi, že k nejúplnější svobodě se lze probojovat pouze tou nejkrvavější diktaturou.


Jinak v Právu vyšel rozsáhlý pozoruhodný článek Michala Klímy, z něhož (na rozdíl od jiných analýz zde publikovaných) nekape žluč. Zabývá se zcela věcně problémem „privatizace politických stran“ a hlavně krizí, která postihla jak ODS, tak ČSSD. Upozorňuje na to, že mafiánské metody, velrybářství atd. souvisejí s tím, že jde o strany s velikou masovou podporou, ale jen velmi omezeným členstvem. Podotýkám, že podobné politické kluby mají velký sklon proměňovat se postupně v loupežnické tlupy s odpovídajícími manýrami. Klíma upozorňuje na nebezpečí, že jen pro takovéhle organizace je podloudné nakupování členů problémem („Falešní straníci často převálcovali původní členy. Připomíná to dobytí Říma barbary“). Nejsem si pouze jistý, zda je neproduktivní obviňovat nové strany, TOP09 a VV, z pokusu privatizovat politiku. Je to jen nepřesné. Zvlášť VV je velmi pozoruhodný útvar, ve kterém hraje prvořadou úlohu technika moci. Za účelem jejího udržení se výrazně upravuje ideologie, která se stává jen jedním z nástrojů v mocenském boji. Jednoduše řečeno, ti lidé nemají vůbec žádné přesvědčení, a jsou proto podle okolností zaujmout jakékoli, které se jim zrovna hodí pro posílení svých pozic. Strany jako ODA nebo US byly v mnoha ohledech směšné a odpudivé, ale takhle bezbřehý cynismus přece jen neprovozovaly. A mimochodem, pionýrem politiky takto pojaté byl Jiří Paroubek. Měl to ovšem těžší než Bárta, ČSSD je strana tradiční a tradicí determinovaná. Věci veřejné mohou být úplně všechno. Mám jen dojem (v článku je to jen naznačeno), že pan Klíma vidí cestu k ozdravění politiky v rozvoji struktur občanské společnosti. Řekl bych, že je to jednodušší, měly by u nás vzniknout skutečné politické strany. To znamená se statisícovým členstvem. To znamená, že lidé přestanou politikou jen z odstupu pohrdat, a začnou ji dělat, na té nejnižší, každodenní úrovni (celá česká politická tradice od Havlíčka před Masaryka je, jak se dnes říká, „o tomhle“). Jak to, že to dnes nikdo neví?

 

Čeští lékaři (tedy ti nemocniční) budou prý poté, co se octnou v balíku, spokojenější a vstřícnější. Spokojenější jistě, ale ne o moc (vsadil bych se, že pokud by přesčasy a služby nebyly nějak úředně omezeny, budou jich brát stejně jako dnes, peníze mají čarovnou moc). Na druhé straně slušným se člověk nestane tím, že se zmocní balíku peněz. Slušným se člověk učí dlouho, desítky let, celé generace (a odnaučí se to za týden, jak praví v jiné souvislosti čínské přísloví). A role peněz je přitom zcela marginální. Dovolím si předpovědět, že za tři roky budeme v nemocnicích potkávat hodně lékařů stejně arogantních a netečných jako dnes (tím prosím neříkám, že takových je dnes v nemocnicích většina, jen že jich tam je takových hodně) – jen to navíc ještě budou nabobové.

 


V nadcházejícím sčítání lidu se prý tisíce lidí domlouvá na Faceboku, že jako národnost uvedou československou. Heslo zní „Československo sjednotíme“. Vzhledem k tomu, že na Slovensku se zároveň žádné sčítání lidu nekoná a že podle předchozích sčítání ho obývají převážně Slováci, bylo by pak logické, pokud u nás národnost „československá“ převáží, aby se Česká republika připojila ke Slovensku. Velké Slovensko, které by takhle vzniklo, by obývali jednak Slováci slovenští, jednak Slováci čeští. Je zajímavé, jaké kraviny se rodí v hlavách obyvatel ČR, zatím co se jim stát politicky rozkládá.


Zdá se, že arabská revoluce, kterou spousta naivních Evropanů považuje za demokratickou, zachvátila už i kruté autokratické státy typu Libye a začíná se dotýkat i bohatých monarchií na arabském poloostrově. Nevím, jak od toho někdo v Evropě může očekávat něco dobrého. Vzniknou teokratické islámské útvary ještě daleko horší než ty, které byly revolucí svrženy. Civilizovaný stát znamená sekulární stát, největší vymoženost křesťanské Evropy, jejíž základy byly kdysi položeny striktním příkazem: dávejte císařovi, co je císařovo, a co je Božího, Bohu.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/