Peníze

Peníze Zdroj: Reflex

Lékaři a policisté, díky. Jdeme taky!

Po lékařích, kteří se rozhodli, že jsou až třikrát cennější lidé než my ostatní, čehož se po jejich úspěchu u vlády chytili i policisté a hasiči, nadešel čas: dejme výpověď všichni!

 

Pokaždé, když slyším, že jsme rukojmí lékařů, policistů, hasičů či kohokoli jiného placeného ne úplně špatně z našich daní, kdo se nyní rozhodl, že si právě jeho profese zaslouží vyšší ohodnocení, mám chuť pomalovat sousedovi starou dodávku, přes hlavu navléct legrační triko, nechat růst knír a vzít za rukojmí milé ženy z naší mzdové účtárny. Nechám je naživu pouze tehdy, přestanou-li okamžitě z mé hrubé mzdy posílat státu jakékoli daně.

 

 

A nejen z mé: z hrubých mezd všech zaměstnanců v domě. A to není vše - stejně jako třeba Martin Engel, jestli jej znáte, nejsem žádný troškař: ze mzdové kanceláře zavolám mistru PR falše Jiřímu Hrabovskému a za pár miliónů jej požádám, aby můj vzkaz hezky profesionálně večer komunikoval v TV všem ostatním zaměstnancům v soukromé sféře. Bude znít asi takhle: ZAMĚSTANCI VEŘEJNÉ SPRÁVY, DÍKY! UŽ ANI KORUNU!

 

Jsem zvědavý, kdo bude čí rukojmí pak. V posledních třech letech totiž přišly o práci v soukromé sféře – kde nás pracuje drtivá většina - desetitisíce lidí, zatímco mnozí jiní přišli o část platu, případně o odměny. Viděli jste někoho z nich, jak nás den co den obtěžuje tím, že si právě nyní zaslouží až trojnásobek průměrné mzdy? A jinak že půjde v lepším případě do Německa, v tom horším na pracovní úřad?

 

Samozřejmě že ne! Ostatně zkuste přijít za šéfem firmy a říct mu: včera jsem viděl souseda v novém ferrari, a tak jsem doma trochu přemýšlel a počítal. Patnáct procent navrch teď hned, deset procent příští rok a potom…. Potom uvidím a dám vědět.

 

 

Je to perverzní. Jak můžeme být my rukojmími těch, které platíme? Co to je sakra za zvrácenou logiku? Žijeme pořád v komunismu? Jestli si to naši veřejní zaměstnanci myslí, přestaňme je platit.

 

A uvidíme. Pár nás možná umře, až nám v nemocnici neodoperují slepé střevo; pár nás na tom vydělá, protože nám z těla nevyndají zdravý orgán. Ti, co chodí rádi spát opilí a hrají si při tom s ohněm, uhoří stejně jako s pomocí hasičů. Policisty nepočítám: nebudou mít na benzín, takže místo ve služebních autech prostě budou spát doma, jak je to normální. Žádná velká škoda.

 

Nemusíme se bát anarchie. Pokaždé, když se s velkou bolestí podívám na výplatní pásku a vidím, kolik svých peněz posílám jiným lidem, říkám si: za tohle bych se denně mohl nechat prohmatávat sympatickou mladou lékařkou a platit si soukromé detektivy, byť možná ne z ABL. Kde ty všechny prachy jsou?