Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Antônio Milena/ABr

Kuba má svoji Wikipedii. Na informace je skoupá "po kubánsku"

Kuba včera spustila svou odpověď na Wikipedii, server EcuRed. Zájem o ní byl takový, že se na čas celý systém zhroutil. Trochu se bojím, že to ale nebyli Kubánci, kdo by síť přetížil. Před několika týdny jsem se z Kuby vrátila - za čtrnáct dní pobytu jsem se tam na internet nedostala. Kubánci, kteří si na mě brali mailovou adresu, mi zcela vážně slibovali, že „tak za měsíc“ se na internet určitě dostanou. Krom toho, že není kde, hodina připojení mnohé může stát i jejich několikatýdenní příjem.

 

Setkala jsem se i s tvůrci webových stránek, ne programově protistátních. Přesto počítají s tím, že se mohou dostat do vězení. Celý ten internet je totiž v zásadě protistátní záležitost. Pouliční kameloti v Havaně mi prodali čerstvé vydání státního plátku Granma, kde se na jedné celé tištěné straně vysvětlovalo, proč není možné podporovat internet a zvláště „blogy, které šíří nepřátelskou propagandu“.

 

 

A kubánská wiki? Copak v ní asi je: Guillermo Fariñas Hernández? Kubánec, jehož zná – i díky internetu — celý svět jako hladovkáře, co letos dostal Sacharovovu cenu, tam – jaké překvapení — není. O jeho existenci na Kubě nevěděli ani obyvatelé Santa Clary, kde žije. Dozvědět se není odkud.

 

Zato tu máme informace k USA: „Historicky zabíraly silou území i přírodní zdroje jiných zemí, aby prosadily své podniky a monopoly. Spotřebovávají 25 procent energie produkované na planetě a navzdory jejich bohatství nemá třetina obyvatel zajištěnu lékařskou péči.“ Zato kubánské zdravotnictví, no comment… EcuRed sice nabízí „demokratizační, nevýdělečný, objektivní a nekoloniální pohled,“ je to ale po kubánsku znásilněná Wikipedie.