Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Tomáš Tesař

Kníže Schwarzenberg na Hrad!

Málokterá zpráva z politiky je tak dobrá, jako konstatování Karla Schwarzenberga, že se možná bude ucházet po Václavu II. Klausovi o prezidentský post.

Česká republika trpí chronickým nedostatkem osobností, i když hledáme schopnou a výkonnou toaletářku – natož pak prezidenta. Za dva roky, až Václavu Klausovi vyprší jeho druhé prezidentské období, budeme ve skoro bezvýchodné situaci. Nejsou totiž lidi.

 

 

Po revoluci jsme disponovali silnou osobností mezinárodního formátu, Václavu Havlovi tleskal i americký kongres a jeho volba byla jednoznačná. Neměl konkurenta. Po něm přišel na řadu otec kuponové privatizace a v rámci dobrých tradic našich prezidentů profesor Klaus. I když jeho přijetí širokou veřejností nebylo zdaleka tak nadšené jako kdysi u Havla, pořád ještě to byl člověk, kterého znali i někde jinde než v Kotěhůlkách a neměl de facto také osobnostní konkurenci.

 

Nyní se chýlí k další výměně stráží na prezidentském postu a personální krize se ukazuje v plné nahotě. Nechci špičkám našich politických elit, třeba pánům Sobotkovi, Kalouskovi nebo Nečasovi křivdit, ale prezidenta si fakt představuju jinak - totiž jako osobnost většího kalibru. Česká republika nyní nemá na prezidentský úřad kandidáta srovnatelného s lety minulými, věhlas našich politických stars se táhne od Břeclavi k Aši a dál už po nich neštěkne pes. Takže lze ochotu knížete Schwarzenberga vítat jakou jistou formu spásy, protože jinou osobnost takového – globálního – formátu u nás prostě nemáme.

 

A jako prezident si na rozdíl od svého momentálního politického angažmá navíc nepotáhne Kalouska se Severou.