Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

TOP 09 v Praze jedná jen s ODS. Ta má ale v záloze ČSSD

Renata Vesecká odchází, Olga Zubová v kalhotách přichází a koalice ČSSD s ODS ve městech rostou jako houby po dešti.

 

Vláda se jednomyslně rozhodla jmenovat k 1. 1. 2011 nejvyšším státním zástupcem Pavla Zemana. Renata Vesecká opustí funkci k 31. 12. tohoto roku. Paní Vesecká musela odejít, je zjevné. Způsob, jakým se to stalo (přesněji řečeno po řadu měsíců dělo) mi připadá zcela mimořádně buranský.

 

Příštím předsedou Senátu se sociálně demokratickou většinou se stane bývalý vrchní odborový papaláš, senátor Štěch. Bude tu mít přece jen pohodlnější život než v žižkovské velekachlíkárně – nebude muset své ovečky na jednání svážet autobusy z celé republiky a navíc nebude žádná ostuda, když jich přijde jen 81. Gratulujeme. Původně se zdálo, že zjevně v rámci úsporných opatření se sníží počet místopředsedů. Pokud ne, jeden by připadl lidovcům, a jestlipak uhádnete, který z lidovců by měl tu čest? Schválně vás nechám tápat. A vzhledem k tomu, kdo je kandidátem na případného pátého místopředsedu si troufnu věštit… že se počet nesníží. Jinak by hrozilo v příštím roce sucho, kobylky nebo jiné katastrofické přírodní jevy.

 

 

Ve Věcech veřejných se rodí Zubová v kalhotách, totiž poslanec Huml. Žádá si zlevicovatění strany a odchod předsedy Johna z ministerstva vnitra na jiné. Zatím nemá ve vedení strany výraznou podporu a fenomén Zubová se simuluje v situaci, kdy má koalice osmnáctihlasou většinu, jen velmi obtížně. Tedy zatím. Zezubovatět by musely celé Věci veřejné. Není to nepředstavitelné, ale bude to chtít něco času a hodně úsilí.

 

Situace v Praze není ještě jasná: TOP09 už jedná jenom s ODS, ODS si ovšem nechává v záloze ještě sociální demokraty. Vypadá to, jako by se obě strany o ODS ucházely. Člověk by řekl, že k takové politice není nejmenší důvod (a navíc, opakuji, pražská ODS nutně potřebuje opoziční hladovku, aby zhubla, zkrásněla a stala se z ní opravdu žádoucí nevěsta (v nejhorším a pravděpodobném případě jenom zhubne, ale ani to není k zahození).

 

Ke značné nelibosti nejvyššího vedení ODS se koalice ČSSD – ODS ve velkých městech rodí jako houby po dešti. Předseda Nečas prý očekával, že výsledek voleb bude impulsem k sebereflexi, místo ní však vítězí touha udržet se u moci. Pan Nečas připomíná mladého Lotranda z Čapkovy pohádky, který byl vychován v klášteře a usiloval o loupežničinu s lidskou tváří. Přitom při vyhazování Topolánka vedl spoustu na první poslech cynických řečí o podstatě politiky. Rád bych mu oplatil stejnou mincí: sebereflexe by nastala, bezpochybně, ale jenom tehdy, kdyby se ukázalo, že udržet se u moci je zhola nemožné. Jenže o to by se museli postarat zbývající dva pražští hráči. Problému se týká naše dnešní glosa.

 

Pozoruhodné je, že stoupencem koalic ČSSD a ODS je politolog Jan Bureš. TOP09 se prý sama odsoudila do opozice svými útoky na ODS v předvolební kampani (měla ji zjevně propagovat?). Logika koalic sociálních demokratů s ODS spočívá v tom, že jsou to partneři, kteří se dobře znají. A logika pana Bureše, dodávám, spočívá v tom, že není jen nezávislý politolog, ale k tomu návdavkem i zastupitel za ČSSD v Dobříši. Pak je ovšem všechno v pořádku, jak praví paní oddávající v takové té pitomé reklamě.

 

 

„Alkohol je pro lidi, kteří nesnesou vlastní myšlenky,“ píše v MfD adeptka žurnalistiky z gymnázia J. Barranda v Berouně. Milá slečno, na základě své dlouholeté zkušenosti Vás mohu ujistit, že alkohol je zcela nezbytnou potřebou pro lidi, kteří nesnesou cizí, mimořádně pitomé myšlenky, zvlášť v poměrech, kdy pitomci mají možnost je řvát do světa, zatím co vy máte zalepenou hubu. Prožil jsem v podobné konstelaci většinu svého života a ani v současné době to občas není nic moc (zkuste třeba napsat do MfD něco kloudného – když se vám to podaří a hodí Vám to na hlavu, ujišťuji Vás, že dostanete obrovskou chuť na panáka). Tím nechci říkat, že v konfrontaci s pitomci je nutno propadnout alkoholismu, jen že alkohol je schopen čas od času poskytnout úlevu, bez níž by život byl peklem. Jsem přesvědčen, že nejpozději do deseti let mi dáte za pravdu.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/

 

Foto: Tomáš Tesař