V hĺbke predsa na výzore nezáleží!

V hĺbke predsa na výzore nezáleží! Zdroj: isifa, anc

Nechcete Kaplického blob? Odstěhujte se z Prahy

V těchto dnech začaly Pražákům vypadávat ze schránek předvolební noviny ODS. Kdyby nebyly modré, musely by být zelené. Nebo oranžové.

 

Na titulní straně se totiž skví dvojportrét lídra občanských demokratů Bohuslava Svobody a vdovy po architektu Kaplickém Elišky. A za nimi panorama s blobem. Sdělení voličům je nekompromisní – Chceme knihovnu.

 

 

Obrázek vyvolává přinejmenším několik otázek:

 

1. Spojí se pražská ODS s rodinou Paroubkových, která v reakci na to, že se blob stavě nebude, vyhlásila celonárodní sbírku?

 

2. Zná Bohuslav Svoboda rozhodnutí Evropské komise o tom, že výběrové řízení na postavení knihovny bylo od počátku v rozporu s platnými pravidly a muselo by být zrušeno, ať by zvítězil kdokoliv, nejen Jan Kaplický?

 

3. Je nové předvolební třeštění občanských demokratů podloženo ekonomickou studií, která jasně vyčíslí náklady na stavbu a následný provoz knihovny?

 

4. Pozemky na Letné už máte, pane Svobodo?

 

5. Bude po volbách okamžitě zastavena rekonstrukce knihovny Klementina, která počítá s rozšířením úložiště pro 2,5 milionů knih?

 

6. Odpůrci knihovny, zhusta tradiční voliči občanských demokratů, byli jejími fanatickými zastánci ze Spojených pražských kaváren často označováni za fašisty, a to podle jednoduché logiky: Hitler přece taky neměl rád moderní umění. Tedy logická otázka pro pana Svobodu: Jsou opravdu všichni, kteří se nechtějí smířit s obludnou zelenou chobotnicí hned vedle Svatovítské katedrály, náckové?

 

Jistěže jsou to otázky provokativní a spíše řečnické. Celý předvolební manévr, či lépe řečeno veletoč občanských demokratů, je veden přízemním populismem a naivní představou, že voličstvo je tupé stádo bez vlastního názoru.

 

Osobně jsem ještě do včerejška váhal, koho mám v Praze volit. Dnes už mám jasněji: Už vím, koho volit v každém případě nebudu.

 

Jak již bylo řečeno ve slavném Cimrmanově kusu Dlouhý, Široký, Krátkozraký: „Kdo chce víc, nemá nic.“

 

Na obrázku: Blobfish, ryba sliznatá: nějak takhle by mohl vypadat Kaplického blob, když prší.