Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Zdroj: Blesk - Jiří Černohorský

Čistka à la Schwarzenberg: Vyhodil je v několika hodinách

Minulé úterý, těsně po jmenování nové vlády, se odehrály v Černínském paláci, sídle české diplomacie, pozoruhodné věci. Premiér Petr Nečas asistoval Karlu Schwarzenbergovi při převzetí úřadu a v proslovu pochválil „nastoupené“ náměstky ministra i ředitele odborů. Kníže je ale ten samý den za několik hodin vyhodil.

 

Schwarzenberg si tak počínal podobně jako ministři za Věci veřejné či Jiří Pospíšil (ODS), kteří také provedli na svých  úřadech rozsáhlé čistky. Jenže ministr zahraničí tím  zneklidnil mnoho cizích ambasád v Praze. „V diplomacii se většinou sází na kontinuitu, jenže teď nevíme, co tak rozsáhle změny budou znamenat,“ říká jeden velvyslanec západní země, který si nepřeje být jmenován.

 

A při „čištění“ ministerstva došlo i na některé pikantnosti. Dnes už bývalý náměstek ministra Hynek Kmoníček má být odeslaný jako velvyslanec do Austrálie s odůvodněním, že „vzdálenější úřad už Česká republika nemá k dispozici“. Prostě má zmizet z očí. Exministr Jan Kohout by rád alespoň do Říma (nic významnějšího prý nedostane), ale Schwarzenberg mu vyčetl, že o tom při předávání hovořil s Nečasem.

 

Karel Schwarzenberg má samozřejmě svaté právo vyhodit ze svého úřadu kohokoli. V zavedených demokraciích jsou ale podobně unáhlené kroky zcela neobvyklé. Zvládne Schwarzenberg jejich důsledky?

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz