Paroubek Karibik

Paroubek Karibik Zdroj: Reflex.cz

O hodném Paroubkovi (a hloupém Rupnikovi)

Politolog Jacques Rupnik zase promluvil. V rozhovoru s Karlem Hvížďalou na serveru Aktuálně.cz se pohoršuje nad strašením Paroubkovou ČSSD a lituje konce lidoveckého sněmovního parazitování. A nejen to.

 

Rupnik je typický intelektuál: užívaje sladké plody profesorství na univerzitě v Bruggách sedí s nohou přes nohu v křesle své knihovny a s milým výrazem ve tváři zpovzdálí komentuje české politické dění, jež se mu jeví jak z banánové republiky. Promiňme mu proto zločin tak typický pro intelektuály, a nejen ty frankofonní: totální neznalost a naivitu.

 

Obávám se, že místo českých novin Rupnik na internetu omylem četl oranžové zprávy na webu ČSSD, kde svět podle Paroubka opravdu vypadá jako nedělní odpoledne strávené v náručí paní Petry před chatou ve Vraném, zatímco Jaroslav Tvrdík s Petrem Dimunem dolévají šampaňské koupené a vychlazené na účet Lidového domu. Velký šéf je štědrým premiérem a vicepremiérem pro hokej, Michal David ministrem kultury a všichni máme dost peněz, aniž bychom vstávali do práce.

 

Jen Bohuslav Sobotka, mučedník voleb se zpevněným krkem a ministr financí, v noci tiskne ve sklepě v Hybernské desetitisícovky...

 

Jinak totiž není možné, aby Rupnik vážně přirovnal Paroubkovu ČSSD, idejí zbavený brutální výtah k moci, k historické sociální demokracii, již občas velebil Masaryk. Kromě písmen v názvu nemají tyto dvě strany zhola nic společného. Ostatně dnes už to ví i Kateřina Brožová, již z intelektuálství ještě nikdo neobvinil.

 

Rupnik však přehlédl to nejpodstatnější: média i část veřejnosti nestrašily ČSSD jako takovou, nešlo o ideologický boj proti demokratické levici; ta je jistě legitimním demokratickým konceptem, jak přijít na buben. Upozorňovaly na Paroubkovu ČSSD, stále agresivnější a autoritativnější partaj personifikovanou jediným člověkem, jehož posedla chorobná touha po moci.

 

Stranou ČSSD však Rupnik nekončí. V rozhovoru se svěřuje i s tím, že by volil zelené a že lituje konce lidovců; zelení jsou podle něj nejevropštější stranou, s lidovci prý zase ze Sněmovny odchází křesťanský směr. Hmmm! Vsadím se, že Rupnik nikdy neslyšel mluvit Olgu Zubovou.

 

A křesťanský politický směr? Nedej Bůh, aby o vznešené křesťanské zásady kdy znovu pečovali lidovci, nejhorší bezbožníci pod sluncem! Vzpomeňme na jejich bývalého šéfa Jiřího Čunka. A co teprve jeho nástupce, nyní též padlý Cyril Svoboda: křesťanského Boha chtěl zastupovat právník, co chce vysoudit nekřesťanské peníze na katolické charitě. Rupnik s námi!