Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: Jiří Benák/iDNES.cz/Profimedia.cz.

Vladimír Dlouhý, komunistický vyčůránek, for president

Máme tu mnoho kandidátů na prezidenta, kteří byli kdysi členy komunistické strany. Je to strana, jejíž vláda byla zákonem označena za zločinnou. Má být prezidentem člověk, který byl členem strany, která tu provozovala zločinný režim?

Bývalý ministr a kdysi nejpopulárnější politk 90. let Vladimír Dlouhý chce kandidovat na prezidenta. Dlouhý je bývalý komunista. Stejně jako Jan Fischer nebo Miloš Zeman.

 

Samozřejmě můžeme říci, že není komunista jako komunista. Miloš Zeman vstoupil do strany v roce 1968 a byl vyloučen v roce 1970. Každá doba má svůj kolorit. Vladimír Dlouhý vstoupil do strany v roce 1978. Jan Fischer se stal členem strany v roce 1980.

 

V roce 1978 nebo 1980 musel už i úplný idiot vědět, co je komunistická strana. Bylo po sovětské invazi. KSČ byla klientelistická organizace, která svým členům poskytovala různé výhody.

 

Tak třeba Vladimír Dlouhý studoval na katolické univerzitě v Lovani v Belgii. Hádejte, proč asi komunista studoval na katolické univerzitě v Lovani. Můžete jednou. Asi to bylo výhodné pro něj a bylo to výhodné i pro rodnou stranu. Proč by se to jinak dělalo v době, kdy nikdo nesměl nikam? Ať je doba a ideologie jakákoli, hlavně být při tom.

 

Vladimír Dlouhý není možná zlý člověk. Ani přesvědčený komunista. Možná není ani neschopný. V každém případě je jedno, to, čemu se česky říká "vyčůránek". Občané jsou svobodní lidé, mohou se rozhodnout, jestli jejich prezidentem bude některý z komunistických vyčůránků.

 

Jan Jandourek
redaktor MF DNES