Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Archív

Teď budeme pořád číst, že Jan Fischer je žid a Žid a komouš

Čekají nás husté měsíce. Teď budeme na internetu číst mnoho slov o tom, že Jan Fischer je bývalý komunista a žid. Začal svou kampaň zostra a založil si "prezidentskou" kancelář. Nebýt přímé volby hlavy státu, možná bychom si ušetřili spoustu nesmyslného řečnění. Ale lidé to chtějí, tak to nějak přežijeme.

Původně šlo prý o to, aby volba prezidenta nedopadla tak, jak zatím skoro vždycky, totiž trapně. Dalo se to vyřešit velmi snadno, zrušit v den volby projevy otců lidu v parlamentu, ponechat jen řeči kandidátů a třikrát hlasovat a kolo od kola snižovat počet hlasů nutných pro zvolení.

 

V Německu takhle prezidenta zvolí za den a celkem by se mi to líbilo. Ne proto, že pracují celé roky pro periodika patřící Němcům, ale kvůli tomu, že v jednoduchosti je krása a trochu jsme si to zkomplikovali. Takže to zase nebude hezké. Proč? Protože, jak se tomu říkalo u nás doma, teď se vytáhnou pradědečkové.

 

Tedy u Jana Fischera, že je žid a bývalý komunista.

 

Pokud jde o ten komunismus, už jsem to tady psal. Pokud byl někdo v 70. a 80. letech komunista, je to morálně poněkud nepochopitelné. Každý kdo rozum bral, musel vědět, že je to klientelistická organizace řízená mimo jiné cizí mocností.

 

Na druhou stranu není tím nutně řečeno, že každý, kdo byl komunista, vraždil, lhal a kradl. Jen to, že se k tomu spolku hlásí. Ale já na otázku, co jsem, říkám, že jsem katolík. A i když jsem doteď nikdy nikoho neupálil, beru to na sebe jako věc identity. Tak jsme upalovali, to je pravda, ale já sám to nedělám a jsem proti. Kdybych viděl, že nějaký katolík někoho upaluje, řekl bych mu, ať toho laskavě nechá.

 

A dělali jsme i lepší věcí, třeba zakládali univerzity a špitály. Ať se se svou minulostí Jan Fischer vyrovná v debatě s voliči. Aby bylo jasno, já bych volil někoho jiného, jde o úroveň volby samotné.

 

Pokud jde o to židovství, to je téma za všechny prachy. Tak třeba v jedné internetové debatě jsem se dočetl: "Osobně neznám nikoho, kdo by ho chtěl za prezidenta, ovšem mezi magory nechodím, je to všechno práce médií, která ovládají jeho soukmenovci!!!"

 

Ty tři vykřičníky mluví samy za sebe, ten člověk si asi přijde nějak méněcenný. Mluvit o tom, že pan Fischer je žid/Žid je možné díky tomu, že sám o tom mluví. Je Žid jako příslušník národa a je žid jako stoupenec náboženství. Po tom všem nikomu nic není. Realita je taková, že Žid/žid je stejně tak i Čechem. Vytahovat starou antisemitskou výzbroj je dost hnus. Nejen v politice, ve všem.

 

Tak to asi bude aspoň jeden klad přímé volby. Zase se národ o sobě něco dozví. Co jsme my kultivovaní a demokratičtí Češi s údajným smyslem pro realitu a pro humor zač. Mám pokušení do příštího sčítání lidu napsat, že jsem žid, ať se jistí týpkové vyděsí.

AUTOR JE REDAKTOREM MF DNES