Leyter

Leyter Zdroj: Reflex.cz

J.X.D.: Projekt Leyter chce obrátit naruby svět sociálních sítí. Uvidíme

Vlastně přesně nevím, co je Leyter.com. Sociální síť? Seznamka? Či nová kategorie internetové komunikace? Každopádně tento nově vznikající projekt spolu s Alex dalších čtrnáct dnů budeme testovat a o našich zážitcích pro vás napíšeme cestovní deník.

Vešli jsme do kavárny Imperial a kluky kolem Leyteru nebylo nikde vidět. Tak jsme se usadili, objednali se, Alex zapnula iPad, zalogovala se na www.leyter.com a potvrdila svou momentální polohu. Polohu ve smyslu „Café Imperial, Na poříčí, Praha“, nikoli ve smyslu „vsedě“. „Oni už tu jsou!“ sdělila mi vzápětí. Leyter sám rozhodl, jak se představí ... Tak jsme si šli přesednout do opačného rohu kavárny.

 

Leyter je projekt, jenž si klade za cíl obrátit sociální síť naruby, ne z reality do cyberprostoru, ale z cyberprostoru do reality. Totiž — má v realitě dávat dohromady lidi, kteří si to v cyberprostoru domluví, ale ne na základě toho, že by se v něm seznámili tak, jak fungují internetové seznamky. Uživatelé si to v cyberprostoru domluví s tím, koho předtím potkali v realitě a nestihli-nemohli-netroufli si ho oslovit. Leyter je takový v podstatě ajťácký pokus vytvořit druhou šanci pro nesmělé.

 

Leyter je zadarmo a samozřejmě si ho můžete kdykoliv osahat sami, pro ty, kterým stačí naše recenze, stručná charakteristika: Do sítě se zaregistrujete s fotkou zachycující váš obličej, vytvoříte si jako na jakékoliv jiné sociální síti svoje kontakty a začnete do systému dávat informace o sobě — o tom, kde jste byl, kde se nacházíte nyní a kam se chystáte. Leyter vám pak podle místa vašeho pobytu říká, kdo z vašich přátel je nablízku, a s kým se tedy můžete fyzicky potkat, a samozřejmě vám nabízí možnost toho člověka oslovit a to kafe s ním si domluvit. A také vám Leyter.com samozřejmě říká, koho jste mohli zahlédnout.

 

 

Ostrý provoz systému začíná dnes, prvního září. My s Alex jsme sice byli zaregistrováni na betaverzi už od července, v době, kdy tam byly čtyři desítky uživatelů a půlka funkcí ještě nefungovala — ale to jsme si Leyter zatím jen osahávali. Jaký bude ostrý provoz, nevíme a netušíme, ale slibujeme, že o něm poreferujeme s naprostou poctivostí.

 

Mám trochu pocit déjà vu — nejprve bylo nekoukat.cz, jejž jsme vymysleli na přelomu tisíciletí s Milošem Čermákem a Honzou Klusáčkem. Projekt, kdy jsem měl měsíc doma kameru, projekt, který byl ve své době nejsledovanějším videoprojektem českého internetu. Uběhlo deset let, Miloš se někde toulal, tak jsme s Honzou Klusáčkem vymysleli projekt Svět očima JXD, kdy jsem chodil s kamerou na krku a streamoval přes mobilní telefon na web. Nápad nás moc bavil, to, jak soustavně nefungovalo připojení a experiment tím de facto zkrachoval, už moc ne. Přesto to byl — byť nepovedený — pilotní průzkum, streamovat vlastní vidění světa u nás zatím nikdo nezkoušel. Leyter je třetí pokus, kdy zkoušíme něco na kybernetickém pohraničí, v místech, kde se cyberprostor teprve tvoří. Jaké to bude? Uvidíte sami!