Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Stránky komiksu Okko
Stránky komiksu Okko
Stránky komiksu Okko
Stránky komiksu Okko
Stránky komiksu Okko
11
Fotogalerie

Sobotní komiks pro dospělé. Vraždící japonské upíry po francouzsku podávejte se saké

Současný francouzský a belgický komiks pro nás Čechy představuje velkou neprobádanou krajinu, ze které známe jen pár jmen. Zajisté, vyšla u nás klasika jako Asterix, Albatros se snažil marně vydávat hrdiny z časopisu Spirou a víc nemáme než máme Vikinga Thorgala. V záplavě americké produkce se Francie nechytá. O to větší můžeme mít radost z řady s názvem Modrá Crew, která se nebojí sáhnout po aktuální francouzské produkci.

Valná část pokusů o vydávání francouzských komiksů u nás končí fiaskem. Přitom jde o obrovský vesmír s předlouhou tradicí, kterému se výtečně daří, což můžete vidět třeba na komiksovém setkání v Angoulême, o kterém jsme nedávno psali. Český odpor k francouzskému BD (bande dessinée) se snaží prolomit hned dvě nakladatelství. Minulý týden jsme psali o Kiki z Monparnassu z Arga, dnes představíme komiksovou řadu Okko, jejíž první dva díly vyšly v rámci projektu Modrá Crew.

Ve Francii vycházejí komiksy všech žánrů. Detektivky, westerny, historické příběhy, sci-fi, zkrátka co vás napadne. Populární jsou mj. i komiksy ze středověkého Japonska, mezi něž patří právě i Okko. A v rámci žánru patří k tomu nejlepšímu, i když jde o naprostý mainstream, který vydává jedno z největších tamních nakladatelství, Delcourt. To ale nevadí, alespoň si uděláte představu, jak vypadá francouzská verze Marvelu.

Hlavním hrdinou je ronin (jak také jinak, že ano?) Okko, který s tajemným obrem s rudou maskou a v saké věčně naloženým mnichem komunikujícím s duchy přírody loví v alternativním středověku po venkově démony. 

Kresbu i scénář obstarává Hub (mít jednoslovný nick je ve frankofonním komiksu populární a tradiční zároveň) – a výborně. Než se pustil do komiksů, dělal do filmu: pomáhal mj. Lucu Bessonovi ztvárnit svět Pátého elementu

Expozice příběhu je krátká, a zatímco ještě stále obdivujete detailní kresbu japonských reálií, už na scénu vtrhává banda pirátských hrdlořezů, která unáší z náruče obra v rudé masce krásnou gejšu. Okko by se případem nezabýval, ale gejša má malého bratra, jediného přeživšího příbuzného, který nabídne roninovi za pomoc vlastní život. A protože jsme v Japonsku a ještě k tomu ve středověku, stačí tohle gesto k tomu, aby se chrabrá skupinka vypravila po stopě unesené.

Okko obsahuje všechno, co k pořádnému fantasy komiksu patří – magii, souboje, piráty, démony, duchy a upíry. Ti jsou ostatně hlavními záporáky, ke kterým celý příběh míří, a my vás nechceme připravovat o překvapení. Snad nevadí, když jen prozradíme, že jsou pěkně krvelační a ukrutně ukrutní. 

Komiks obsahuje dvě původní francouzská alba, a tedy celý uzavřený příběh, takže koupí této knihy se neupisujete k nákupu dalších pokračování (která zatím ani nejsou v plánu, i když v originále je k dispozici deset dílů). Ovšem po dočtení možná zjistíte, že jste tomu přišli na chuť a další díl by se hodil.

Okko je komiks, který zaujme na první pohled. Nejedná se sice o žádnou vysokou intelektuálštinu, ale v žádném případě nejde ani o bezduchou hříčku. Reálie sedí v textu i ve skvělé, dynamické kresbě. Jde o vymazlenou, profesionálně bezchybně zvládnutou práci, ke které se po čase rádi vrátíte.