Knižní čtvrtek

Knižní čtvrtek Zdroj: Trutnov - město draka, Crew

Drak s poruchou spánku a prsatá Druuna

Nedávno vyšel kruťácky opulentní a drastický příběh o založení podkrkonošského Trutnova v komiksu Drak nikdy nespí. A taky legendární postapokalypticko-pornografická Druuna.

Trutnovská propagandaTrutnovská propaganda|Trutnov - město drakaD. Baban, V. Mašek, J. Grus: Drak nikdy nespí

Drak nikdy nespí je umělecký počin trojice Baban, Mašek, Grus. Všichni tři patří k elitním komiksovým tvůrcům, na jejichž nová díla čekají fandové i kritici. A na tento komiks si počkali opravdu dlouho, šlo o projekt časově i umělecky náročný. Mládenci totiž plnili přímo komiksově státotvornou zakázku města Trutnova.

Celá stošedesátistránková žůžo nová vlajková loď českého moderního komiksu, kterou město vydalo v neskutečném třítisícovém nákladu, má na poslední straně uvedeno víc sponzorů než český olympijský tým. Knížka vypráví příběh z roku 1006, z dob osidlování českého území, kdy kníže Oldřich vyslal rytíře Albrechta z Trautenbergu na sever, aby založil nové město.

A tak je to konečně tu: komiks pro všechny generace, který se navíc obrací k hrdinné historii českého národa. Grusem zvolený velmi pracný styl je navíc jasné retro, prďácky odkazující k bublinám před pádem totality. Celé je to vymazlené a laděné do červena, což je, pokud byste nevěděli, připomínka železité půdy kolem Trutnova. Atypický formát ukazuje další míru umělecké invence, za kterou budou tvůrce nenávidět knihkupci i čtenáři, anžto v polici bude vypadat… atypicky.

Celé vymazlené dílko nejen že je krásné na pohled, ale je i patriotické: jasná zpráva pro všechny, kteří ještě nevědí, že český komiks se obrodil! Jasná volba pro všechny, kteří chtějí mí doma hodnotný komiks! Jasný signál ke kritikům, že tohle je ten komiks, který si zaslouží ceny za rok 2015! Všichni si řácky mákli a výsledek má chytit za srdíčko. A pak je to taky celkem starosvětská nuda, která se snaží hrát v kresbě na tradicionalistickou strunu, a zároveň být moderní svým pojetím (a halucinogenní pasáže tomu vážně nepomohou). Je možné, že tohle bude jediná recenze, ve které se nebude učurávat maggi v kostkách, ale, heršvec, ani jeden z autorů už by se snad po všech těch cenách a úspěších nemusel snažit dokazovat, že je umělec. Takže závěrem slovy klasika – je to hezký, ale že bych to musel vidět dvakrát?

DruunaDruuna|CrewPaolo Eleuteri Serpieri: Druuna

Tenhle komiks si na umění nikdy nehrál. Je plný chapadel a polonahé a často i nahé hlavní hrdinky. Zápletka trochu připomíná legendární Nonstop (1958) Briana Aldisse, jen hlavní protagonistka je o dost sympatičtější a, řekněme, lépe prokreslená. Plné křivky, bujná ňadra a žádný problém s nahotou. To je Druuna kreslíře Serpieriho, která od roku 1985 píše celou jednu kapitolu světa erotiky. Vždyť podle Wikipedie se Druuny v nejrůznějších, nejen komiksových mutacích prodalo po světě milion výtisků – a nedávno ji česky vydala Crew.

Postapokalyptický příběh z hlubokého vesmíru přibližuje životní příběh krásné Druuny, plnohodnotné samice lidského rodu, zmítané rukou osudu. A že má osud rukou požehnaně a nespokojí se pouze s těmi lidskými. Kypré Druuny se chápou nejen protřelí renegáti, ale také roboti. Ba ani mutanti neváhají klást na nebohou dívku svá slizká chapadla.

Přesto nejde o čirý sexismus, jak by se z předchozího popisu mohlo zdát. Druunou sice po většinu času smýkají entity ovládané testosteronem, ale přesto zůstává víceméně svou, značně emancipovanou paní, které není nic lidského (robotího, mutantského) cizí a sex nebere jako ponížení, ale jako zábavu či plnohodnotné platidlo.

Tato pastva pro oči, vizuální koncert či galerie pokleslé erotiky odhalující pravou podstatu cílů příběhů s bublinami (interpretaci necháme na vás) vychází v rámci projektu Mistrovská díla evropského komiksu. Dobrá zpráva je, že nevychází kompletní a že na druhou polovinu dobrodružství ikonické komiksové hrdinky se ještě můžeme těšit. A doporučujeme pořídit si coby investici vázanou verzi, která už za rok bude nejspíš stát dvojnásobek současné ceny.