Jena Malone

Jena Malone Zdroj: kviff.com

Hollywoodská hvězda Jena Malone přivezla na festival hned dva celovečeráky

Třicetiletá muzikantka, fotografka a v neposlední řadě herečka Jena Malone miluje svého kamaráda Richarda Gerea, miluje svoji mentorku Jodie Foster a miluje samotné Karlovy Vary. A myslí to vážně.

Na herečku z festivalových snímků Skrytá vada a Time Out of Mind budeme za dva tři roky vzpomínat jako na „tu, která přijela do Varů, než se stala hvězdou první velikosti“ – podobně jako dnes vzpomínáme na někdejší festivalové hosty Leonarda DiCapria, Scarlett Johanssonovou, Ellen Pageovou nebo Keiru Knightleyovou, kteří se svého času taky promenovali po promenádě před Puppem.

Jak jste si užila svou roli Hope Harlingenové, manželky saxofonisty závislého na heroinu, v krimi Paula Thomase Andersona Skrytá vada? Byli jste všichni v jednom kuse sjetí?

Mě už se bohužel ta rozevlátá atmosféra netýkala, moje postava nastoupila až v momentě, kdy byli víceméně všichni střízliví. Reprezentuju v té divočině, a jsem tomu ráda, jinou část bláznivých amerických sedmdesátých let – tu část, kdy se všichni snažili od drog očistit a vstoupit do druhé půli sedmdesátek s čistým štítem.

A co natáčení bezdomovecké epopeje Time Out of Mind, kterou jste do Varů přivezla spolu s Richardem Gerem?

Nádherný film, co? Už jsem režiséra Orena Movermana znala, točila jsem s ním před šesti lety Messengera, drama o válečném veteránovi z Iráku. I díky jsme při tomhle natáčení jednoduše navázali, kde jsme přestali, a nepotřebovali jsme žádné dlouhé rozjezdy, rovnou plnou parou vpřed! Nemuseli jsme dlouze rozebírat metody jednoho a požadavky druhého, prostě už se známe – přišla jsem na plac a jelo se. Oni natáčeli tři týdny, já s nimi byla jen týden.

Ve Varech jste ještě kratší dobu. Nebudete se tu nudit?

Naopak, miluju to tady! Vstávám každé ráno v pět a procházím se městem. Byli jsme s přítelem na vyhlídce v lese mrknout se na východ slunce, když už nemáme čas skočit si tu do kina na nějaký film. Mám ráda přírodu a divočinu, narodila jsem se v ní.

A narodila jste se do zvláštní rodiny – měla jste dvě maminky a svého biologického otce jste viděla jedinkrát. A v patnácti jste se s mamkou rozešly…

Víte, my s mamčou neválčily, jen jsem se od ní právní cestou finančně osamostatnila. Byla jsem prostě jako všichni teenageři – dostala jsem se do bodu, kdy jsem chtěla jít svou vlastní cestou a už nechtěla být s rodiči, ale s kámoši. Bylo by se to stalo bez ohledu na to, jestli jsem hollywoodská herečka, nebo nejsem.

Hrát jste začala v deseti letech, když vás herečka a režisérka Anjelica Huston obsadila do hlavní role dramatu Bastard z Jižní Karolíny. Kde jste vzala sílu na to, hrát jakožto malá holčička v příběhu plném týrání, násilí a sexuálního zneužívání?

Moje druhá maminka byla sexuálně zneužívaná a hodně mi o tom vyprávěla. Díky tomu filmu jsem trochu poznala, jaké to může být, a pochopila jsem, proč mě jako desetiletou holku, vlastně už celkem velkou, mámy tak hlídají. Tenkrát na place jsem pořád myslela na tuhle svoji mámu a chtěla jsem ten boj vybojovat za ni, aspoň takhle se zpožděním, chtěla jsem být silná a nést pochodeň, mluvit za oběti, postavit se za ně. Hlavně když jsem viděla, jak se na mamince ta hrozná zkušenost podepsala – i proto jsem ten film točila. Pro ni.

Možná i proto, že jste začala hrát takhle mladá a rovnou v takové „kládě“, vaši kariéru i způsob herectví přirovnávají k dráze Jodie Fosterové. Jaké to bylo, hrát po jejím boku ve dvou filmech včetně Zemeckisovy vynikající sci-fi Kontakt?

Děláte si srandu? To byl dar z nebe, moct s ní hrát! Ona je jedna z nejlepších, miluju ji! Vážně, bylo to požehnání hrát s ní už jako holka, vidět, jak je nesmírně oddaná filmu a jak je úžasně chytrá. Pro mě jako pro školačku bylo setkání s touhle ženskou klíčové, viděla jsem, jak taky může ženství vypadat a jak může ženská fungovat ve filmové branži. Jodie moje herecké začátky rozhodně utvářela a dodnes mě inspiruje.

A kdy a kde ve Varech uvidíte Jenu Malone (která včera odletěla do Států) na plátně?

Skrytá vada
8. 7. 22.00 Pupp
10. 7. 19.00 Národní dům

Time Out of Mind
6. 7. 22.30 Velký sál
9. 7. 10.00 Divadlo Husovka