Velké tučné zabijačky

Velké tučné zabijačky Zdroj: Archív

Velké tučné zabijačky: V Západozemí i v jednom z nejoceňovanějších komiksů vůbec

Na květnový knižní veletrh Svět knihy všichni nakladatelé připraví ty nejskvostnější, nejlákavější novinky prvních tří čtvrtin roku, což platí i pro komiksovou branži. Českým čtenářům se tak do rukou dostávají luxusní drsné detektivky a adaptace povídky George R. R. Martina, která se odehrává v Západozemí před Hrou o trůny.

Criminal: Poslední z nevinnýchCriminal: Poslední z nevinných|ArchívEd Brubaker, Sean Phillips:Criminal: Poslední z nevinných

Přes množství komiksů, které u nás vychází, se stále ještě málokdy dočkáme díla autora, který vás dokáže přitlouct k židli po celou dobu čtení a ještě notnou chvíli po něm. Protože ono to trvá docela dlouho, než tu jízdu zpracujete. Jedním takovým je bezesporu Ed Brubaker, kterému u nás zatím vyšel třídílný omnibus o smrti Captaina Ameriky a dvě knihy řady Criminal (vyd. BB art v překladu Štěpána Kopřivy). Zatímco první komiks ocení zejména milovníci superhrdinských komiksů (také na tomto poli je Brubaker opravdovou špičkou), jeho Criminal je jasnou povinností pro každého milovníka detektivek drsné školy a noiru.

Znalci namítnou, že v této kategorii kraluje Frank Miller a jeho legendární Sin City (o kterém jsme už nejednou psali). Jenže to platilo právě do doby, než začal vycházet Criminal, který kritici označují jako dokonalý noir pro 21. století. Novinka, která jednoznačně překonává první knihu, představuje tři příběhy z amerického podsvětí, při jejichž četbě vás mrazí.

První příběh s názvem Zlá noc nás seznámí s tichým komiksovým kreslířem, kterému se do života v jeho oblíbeném baru přimotá gangsterský párek, jenž připravuje velkou ránu. Vzhledem k tomu, že kreslíř zažil peklo, když jej neprávem obvinila policie z vraždy manželky, je celkem pochopitelné, že s nimi nechce mít nic společného… Ale ona je krásná a potřebuje nutně jeho pomoc, alespoň tak to na začátku vypadá. V Sin City by se děj možná trochu zašmodrchal, ale v Criminalu se celý příběh zkomplikuje opravdu hodně. Součástí vyprávění se zanedlouho stane i kreslený hrdina našeho kreslíře, který nabízí svoje chlapácké rady. Ale je dobré řídit se podle návodu soukromého očka z komiksového stripu?

Druhý příběh rozvíjí dvě povídky z první knihy, a i když není nutné, abyste je četli, pomohou vám zorientovat se v prohnilém městě, v němž se díky Brubakerovi ocitnete. Hlavním hrdinou je protentokrát morální mafiánský popravčí, který odmítá slepě vykonávat exekuce zadané jeho šéfem. Tím pádem je lehce nespolehlivý, a proto jej nasadí na zvláštní případ – ve městě někdo vraždí nedotknutelné zločince napříč rodinami, klany i národnostmi. Organizovaný zločin trpí těžkými ztrátami a je zapotřebí zjistit, kdo se nově snaží prosadit na scéně. Hrdinové-padouši s dobrým srdcem jsou u publika odjakživa velmi žádaní a oblíbení a ten z Hříšníků nebude výjimkou.

Knihu uzavírá povídka Poslední z nevinných, jejíž hrdina – spořádaný hajzl – tvoří dokonalý protiklad předchozí hlavní postavě. Brubaker opět experimentuje s komiksovou formou, vzpomínky hrdiny osvětlující dětství a dospívání jsou kresleny zcela odlišným stylem než celý tvrdě realistický Criminal. Použití schematizované kresby ukazuje, jak byly kdysi věci jednodušší, a příjemně ozvláštňuje příběh sociálního šplhouna, který se díky vraždě své manželky z dobré rodiny hodlá pohodlně zabezpečit do konce života. Záměr oznámí hned na začátku komiksu a vy jako čtenáři budete napjatě sledovat, jestli mu podraz vyjde. A nejspíš mu budete i fandit. Příběh o tom, jak moc se musíte umazat při cestě nahoru, je důstojným ukončením druhé knihy. Takhle dobrý komiks už tu dlouho nebyl.

Potulný rytířPotulný rytíř|ArchívGeorge R. R. Martin, Ben Avery a Mike S. Miller:Potulný rytíř

Komiksová adaptace Hry o trůny už u nás vychází, ale podobně košatý příběh není pro adaptaci tímto médiem to pravé. Ovšem možná jste zaznamenali, že před Vánoci vyšla kniha Rytíř sedmi království, která je jakýmsi předkračováním kultovní Písně ledu a ohněGeorge R. R. Martina. Tato kniha obsahuje tři uzavřené povídky o Dunkovi z Blešího Zadku, nebo chcete-li o rytíři Duncanovi Vysokém, který žil v Západozemí asi osmdesát let před událostmi popisovanými slavnou ságou. A právě první povídka s názvem Potulný rytíř právě vyšla (v překladu Richarda Podaného ji vydala CREW) v komiksové adaptaci.

Je to zvláštní, ale je jedno, v jaké podobě dílo George R. R. Martina absorbujete. Kniha vás uhrane, seriál přiškvaří k pohovce a komiks také nadchne. Líbivá kresba Mika S. Millera je určena širokému publiku, takže si ji užije jak milovník komiksu, tak někdo, komu tuhle knížku pořídíte, protože je fanoušek seriálu. Navíc se povídka ke komiksové adaptaci zcela logicky hodí daleko lépe než mnohasetstránková kniha.

A děj? Na začátku vidíme panoše Dunka, jak pohřbívá svého mistra a vydává se na cestu za rytířskou slávou. Tu chce získat na Ashfordské lučině, kde zanedlouho proběhne rytířský turnaj. Nezkušený, mladý a naivní. To jsou hlavní devizy, které Dunk má, a věřte, že je všechny vrchovatě využije, aby se dostal do problémů, které mu opravdu nebudete závidět. Ještě než se mu vůbec podaří zúčastnit se turnaje, zaplete se s jedním z princů rodu Targaryenů, který požaduje splatit urážku krví.

Nebyl by to ani Martin, kdyby i na tak malé ploše nezvládl vystavět hrdinský epos, jehož síla a sláva se ponesou po Západozemí po celé desítky let. Dunk se má podle historických análů Westerosu stát nejslavnějším členem Bílé gardy všech dob a Potulný rytíř je jeho první příběh. Čekají nás ještě další dva a dá se předpokládat, že přibude i čtvrtý. Ovšem jestli se přepracovaný autor někdy dostane k dopsání jeho příběhu, když má před sebou stále ještě pár set stran hlavní ságy… To vědí jen Jiní za Zdí.