Cenu Česká kniha získala Pálenka, čtenáři vybrali Vaughana

Cenu Česká kniha získala Pálenka, čtenáři vybrali Vaughana Zdroj: Archív

Cenu Česká kniha získala Pálenka, čtenáři vybrali Vaughana, na webu Reflexu vyhrál Reiner

Ve čtvrtek 14. května, v úvodní den čtyřdenního knižního veletrhu Svět knihy, se na pražském Výstavišti udílelo hned několik literárních a nakladatelských ocenění. Cena Česká kniha ve svém čtvrtém ročníku přinesla zajímavé novum: Trofej si odnesl neznámý, za pseudonym skrytý debutant, a cenu čtenářů získal britský novinář.

Literární zjevení tohoto roku, Pálenka , je souborem banátských próz, příběhů plných ohňů a nejistoty, z pera autora skrytého za pseudonym Matěj Hořava. Tento neznámý černý kůň nakladatelství Host včera po Liteře za Objev roku získal také Cenu Česká kniha a stává se jejím v pořadí čtvrtým laureátem (po Vladimíru Binarovi, Jakubě Katalpě a Janu Němcovi).

Ocenění přineslo Hořavovi šek na 35 000 korun, týdenní rezidenční pobyt v některé z evropských metropolí věnovaný Českými centry a příslib překladu do několika evropských jazyků.

Reinerův Básník skončil spolu s Imagem Hany Lundiakové, Hagiborem Mileny Slavické a románem Sylvie Richterové Každá věc ať dospěje na své místo v „semifinále“, a jak se vyjádřil předseda sedmičlenné odborné jury, profesor Petr A. Bílek, porotci byli letos výjimečně zajedno v tom, že každá z knih užšího pětičlenného výběru měla pro své kvality nárok na vítězství.

Zatímco o vítězství Pálenky rozhodlo sedm odborníků na literaturu, o Ceně čtenářů České knihy hlasovali čtenáři několika periodik a webů včetně Reflex.cz. Letos potřetí udělovanou trofej obdržel David Vaughan, původem britský rozhlasový žurnalista žijící již téměř čtvrtstoletí v Česku, za novelu s prvky dokumentu Slyšte můj hlas (vydal Radioservis) – mladý anglický novinář v ní roku 1937 přijíždí do Československa jako zpravodaj.

U hlasujících na webu Reflexu ovšem ze čtrnáctičlenného širšího výběru zvítězil zcela jednoznačně Martin Reiner s Básníkem / románem o Ivanu Blatném, který už se dříve stal Knihou roku v populární anketě Lidových novin a sám autor za šestisetstránkový svazek obdržel i Cenu Josefa Škvoreckého a nominaci na Magnesii Literu v kategorii próza.

Jména deseti hlasujících, jimž organizátoři zašlou dobré české knihy, najdete na webových stránkách www.ceskakniha.com.)

Cenu Česká kniha získává každoročně jedna česká prozaická novinka vydaná domácími nakladatelstvími v průběhu předchozího roku. Organizátoři se pak snaží knize pomoci k popularitě v zahraničí a motivují takzvané světové pozorovatele z nakladatelských domů k pořizování překladů.