Jim Carrey na Českých lvech?

Jim Carrey na Českých lvech? Zdroj: Archív Českého lva

Byl to Carrey nebo ne? Místo filmů Češi řeší, jestli je Český lev podvedl

Místo aby se, tak jako jindy, diskutovalo, kdo dostal Českého lva zaslouženě a kdo ne, české sociální sítě žijí causou Jim Carrey. Mihnul se v Rudolfinu nebo nemihnul?

Poté, co na včerejším ceremoniálu vystoupil muž, jenž byl jako Carrey představen, ale všichni ho měli za (zoufale nepovedeného) dvojníka, potvrdila České filmové a televizní akademie (ČFTA) spekulace, že ve skutečnosti šlo o pravého Carreyho. A že ho jen většina z nás nepoznala.

Vzápětí však tuto verzi začali zpochybňovat četní čtenáři a novináři. Přišli se “zasvěcenými” informacemi, že jde o habaďůru ČFTA a Jana Svěráka, jimž nejde o nic jiného než o zviditelnění. Dokonce se objevila fotografie, na nichž Jim Carrey opouští party v LA, a logicky tak nemohl být současně v Praze.

“Trvám na tom, že nelžeme. V Rudolfinu byl Jim Carrey a nechápu, proč se to vůbec takhle propírá,” odpověděla výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská na přímý dotaz, které verzi věřit.

Získat holywoodskou hvězdu pro účast na předávání cen podle ní nebylo snadné, herec navíc trval na tom, že na akci nepromluví. Ne proto, že by byl tak namyšlený, naopak se prý bál, aby na sebe nestrhl pozornost a čeští filmaři tak nezůstali v jeho stínu. “Bylo to od něj velmi velkorysé,” říká Rychnovská.

Paradoxem je, že dohady kolem identity “muže na Lvech" zařídily přesný opak. Výsledky českého filmového klání nikoho nezajímají, středobodem zájmu je hvězda ze zámoří.

Jistě, nabízejí se různá vysvětlení. Například že někdo obelhal celé prezídium ČFTA včetně Jana Svěráka, jenž zprávu o skutečném Carreym pustil do světa jako první. Takové spekulace už jsou nicméně za hranicí zdravého rozumu a spíš než do filmového zpravodajství patří do světa bondovek.

Ostatně stejně jako podezření, že lhala sama ČFTA: kdyby to snad byla pravda, znamenalo by to konec nejen pro ní, ale i pro tradici Českých lvů. Tu, kterou se od loňského roku pracně snaží rehabilitovat. Šílenější scénář by snad nenapsali ani v Hollywoodu.

Video placeholde
Jim Carey na Českých lvech? • Česká televize