ziznikov

ziznikov Zdroj: archiv

Real Beat: Žádná žízeň v Žizníkově

Už jedenáctý ročník open air festivalu v Žizníkově u České Lípy přitáhne od 1. do 3. července jako každoročně tlupu mých přátel. Obyčejně se jich na místní louku jezdí bavit až pět tisíc, letos to podle pořadatelů bude i přes skvělý line-up a velmi příznivou předpověď počasí jen něco přes tři tisíce platících diváků (pokud se ovšem nakonec nesbalíte a neodjedete tam taky).

 

Vzhledem k tomu, že se festival Real Beat zaměřuje zejména na reggae, pojedou tam hlavně ti, které rambajs jejich bong a kong nadobro vyloučil z běžné společnosti. Koho jinýho by asi tak zajímal výkvět jamajskýho a britskýho reggae v čele s Toots and the Maytals, že jo. Což je mimochodem kapela, která je tu s námi s pauzičkou skoro půlstoletí a jejíž dnes čtyřiašedesátiletý frontman Frederick „Toots“ Hibbert (řečený jamajský James Brown) byl v roce 1968 jeden z prvních, kdo písní Do the Reggay pojmenoval jeden zásadní hudební styl.

 

TootsToots|archiv

 

Na adrese www.realbeat.cz najdete program, na www.svetloprosvet.cz jeho benefiční složku. Real Beat je totiž pro letošek partnerem úspěšně se rozrůstající a do obecného povědomí kvapně pronikající nevládky Světlo pro svět, která v rozvojových zemích, zejména v Etiopii a Rwandě, pomáhá léčit slepotu a v Česku léčí uši kvalitní hudbou.

 

 

 

Každý divák pak před půlnočním sobotním vystoupením Toots  and the Maytals dostane svíčku, kterou všichni společně zapálí. No neříkejte, že už kvůli tomu pocitu zažehnout Tisíce světel pro Etiopii byste do Žizníkova nejeli. A taky kvůli T.O.K.&The 303 Band, Deadly Hunta, General Levy, Top Cat, Stu zvířat, Švihadlu nebo Fast Food Orchestra. A když už jsme u fast foodu, málokterý festival mívá kromě hudební složky tak dobře zmáknuté i jídlo jako tenhle…

 

General LevyGeneral Levy|archiv