Lela Geislerová

Lela Geislerová Zdroj: Roman Černý

Obrázky Lely Geislerové
Obrázky Lely Geislerové
Obrázky Lely Geislerové
Obrázky Lely Geislerové
Obrázky Lely Geislerové
10
Fotogalerie

Lela Geislerová a její brutální komiksy: "Kocourky mám ráda."

Autorka vysoce ceněných komiksů, kostýmní výtvarnice, milovnice módy, která se sestrou Aňou nedávno uvedla na trh zvláštní kolekci podzimního a zimního oblečení pod hlavičkou firmy Pietro Filipi, a podle svých slov taky „zpívající matka, co si potřebuje vydělat na kočičí žrádlo“, interview poskytuje jen velmi, velmi výjimečně.

My jsme s ní smlouvali devět měsíců, než jsme ji lapili... Někdejší sprejerka, raperka a hiphopová švadlenka nakonec povolila – a v rozhovoru pro čtvrteční Reflex vypráví „o tvorbě a o životě“.

 

Prohlédněte si galerii Leliných obrazů a ukázek z komiksuMagda o postarší opatrovnici-vražedkyni, který vyšel loni na podzim v nakladatelství Labyrint:

 

V rámci pátého ročníku Komiksfestu, který se letos koná 30. října až 6. listopadu, konečně uspořádáte dlouho plánovanou výstavu ve vinohradské Chemistry Gallery. Už máte připravené exponáty?

Výstavu G+G pořádáme společně s Jirkou Grusem (výrazným českým komiksovým kreslířem, autorem Volemana; pozn. K. K.), ale na rozdíl od něj zatím nemám hotové věci, které tam chci. Navíc ještě nevíme, jestli výstavu otevřeme 29. 10., nebo 1. 11. – to kdybychom chtěli malovat na zdi. Byla jsem nějak moc dlouho na chalupě a pak měla workoholický září... Ale až půjde vážně do tuhýho, začnu na tom dělat. Vlastně dělám skoro všechno na poslední chvíli, protože dokud je dost času, nápadů je prostě příliš, a až když se to nedá odložit, ty zbytečné odpadnou... Chtěla bych pro tu výstavu vytisknout na plátno komiksy a obrázky, co dělám v počítači, a pak je ještě domalovat, aby to nebyly jen reprodukce. Takový je plán.

 

Jaký komiks připravujete pro druhý sešit Brutta, který má po půlročním odkladu vyjít na jaře 2011?

To je ještě daleko, zatím se mi jenom stahujou nápady. Původně jsme chtěli, aby Brutto vycházelo každý čtvrtrok, ale to bychom nemohli dělat nic jiného. Už první Brutto se dlouho připravovalo, měnilo a odkládalo, teď dokonce náš nakladatel Joachim Dvořák přišel s tím, že by se kromě skupiny Jirky Gruse, Vojty Maška, Džiana Babana a mě utvořila ještě jedna parta, třeba Jaromír 99, Nikkarin a ještě někdo třetí, kteří by kreslili do Brutta, aby nebyly tak dlouhé prodlevy.

 

 

Víte aspoň, jestli bude hlavní hrdinkou vašeho chystaného komiksu opět žena?

To asi pravděpodobně určitě bude.

 

Proč vaše ženské postavy bývají tak prokreslené a ty mužské jen taková stafáž?

Muži mě sice zajímají, ale o ženách mám prostě víc informací. Vždycky mi připadalo, že ženské mají víc vrstev a chlapi jsou takoví kompaktnější, ale možná jim jen málo rozumím. Baví mě to sledovat na kočkách. Ti kocourci jsou vždycky takový trumpety – přijdou, nažerou se, vrní. Zato kočky-holky mají víc podob, propracovanější osobnost, různé nálady. Já vím, že zajímaví muži existují, ale prostě znám daleko víc zajímavých žen. Nicméně mám kocourky i muže ráda.

 

Další otázky a odpovědi najdete ve čtvrtečním Reflexu.

 

Foto: Roman Černý

 

Zaujal vás tento článek? Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.