Babišova věrná s pochybným titulem. To je nová ministryně Malá

Ministryní spravedlnosti druhé Babišovy vlády, pokud se na ní designovaný premiér s ČSSD nakonec dohodne, má být dosavadní poslankyně Taťána Malá. Ta za sebou moc dlouhou politickou kariéru nemá, proslula spíš superloajálními výroky na obhajobu svého šéfa kolem kauzy Čapí hnízdo. Kromě toho je taky kontroverzní diplomem z pochybné slovenské univerzity a možným střetem zájmů kvůli postavení svého manžela.

Obecně se zdá, že si Babiš vlastní okolí obsazuje co nejloajálnějšími osobnostmi. Ty průraznější tváře jeho hnutí, které se třeba někdy vytasily s jinými názory než předseda, mu už totiž téměř do jednoho odešly mimo politiku nebo se nechaly uklidit do diplomatických křesel. Babišova skvadra se během let natolik profiltrovala, že na ministerské posty musí mířit ti nejvěrnější. A mezi ty poslankyně Malá patří na sto procent.

Právní stát jen pro někoho?

Do té doby málo známá poslankyně na sebe upozornila letos v lednu. „Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby. Co se stane?“ reagovala na dotazy novinářů ohledně možného dotačního podvodu jejího stranického šéfa.

Vlastně v tu chvíli nechala naplno vyznít, že hnutí ANO skutečně do hloubky mění českou politiku. Před příchodem Babiše by nikoho nenapadlo, že by trestně stíhaný politik setrvával ve funkci nebo byl jmenován premiérem. V roce 2018 už je ale takzvaně líp a neplatí, že politik odstupuje, dokud se neočistí.

Naopak, vyšetřování počká do doby, kdy se to bude panu premiérovi hodit. Loni mu vadilo načasování vyšetřování před volbami. Jenže letos jsou taky volby, příští rok taky, ten další taky... Nejbližší rok volebního volna je až 2027. Tak že by do té doby to Čapí hnízdo nechali být? Vždyť co se stane, Babiš mezi tím aspoň dá do pořádku policii a soudy…

Teď už vážně a stručně: na chod spravedlnosti v Česku bude dohlížet člověk, který chtěl nechat odložit vyšetřování 50 milionového podvodu proto, že ho možná spáchal politik. A to není všechno.

Bezvýznamný diplom

Nejen že jsou představy Malé o spravedlnosti přinejmenším podezřelé obyčejnému vnějšímu pozorovateli. Ať už si totiž Malá o právu obecně vzato myslí cokoli, v zásadě to nemusí žádný český soud zajímat. Právnické vzdělání totiž získala na Panevropské univerzitě v Bratislavě, která nemá licenci na české právo a jejíž diplomy pro pochybnou pověst neuznává ani Česká advokátní komora. Její absolventi jsou v Česku nezaměstnatelní ať už jako koncipienti, nebo jako advokáti.

Nastupující ministryni taky obchází podezření ze střetu zájmů. Donedávna spolu s manželem vlastnila společnost All 4 law, dnes je celá tato firma, která mimo jiné drží drobný podíl ve společnosti Insolvence CZ, v rukou jejího muže. Ten mimo to spoluvlastní firmu Swisscredit poskytující mikropůjčky, tedy úvěry do 75 tisíc korun. Resort spravedlnosti je přitom s insolvenčním byznysem, v němž se manžel Malé pohybuje, v dlouhodobém sváru a exministr Pelikán se jej snažil všemi silami omezit.

Možná se v blízké době od Babiše dozvíme, jaké kompetence podle něj Malou předurčují pro ministerský post. Zatím se totiž zdá, že je to jen jedna vlastnost – loajalita. A aby měl ministr spravedlnosti uznávané právnické vzdělání, to už je zřejmě definitivně přežitek zkorumpovaných devadesátek.